Stiže 800 kuna mirovine za 20.000 osoba s manje od 15 godina staža

Bruno Konjevic / CROPIX

Plenkovićeva Vlada, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremilo je prvu verziju novog zakona kojim će se od iduće godine uvesti nacionalna mirovina. Nova novčana isplata ipak se neće zvati mirovina, već nacionalna naknada za starije osobe, koju bi moglo primati oko dvadeset tisuća starijih od 65 godina. Resorno ministarstvo procjenjuje kako približno 60.000 osoba starijih od 65 godina nema minimalnih 15 godina radnog staža kako bi ostvarilo mirovinu.

Prvi uvjet koji budući primatelji takve nacionalne naknade moraju ostvariti je neprekinuti boravak u Hrvatskoj od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Neće se gledati imovinski, već samo dohodovni cenzus

Država neće provjeravati koliko zemlje ili kuća posjeduje primatelj naknade, ali će se kontrolirati njegovi prihodi i dohodak članova kućanstva. Novo pravo ostvarivat će osobe čiji su prihodi po članu kućanstva niži od 800 kuna, koliko bi, predlaže se, trebala biti visina nacionalne naknade za starije osobe. Radna skupina koja je od početka uključena u pripremu zakona sastaje se danas i ako njezini članovi podrže prijedlog, zakon kreće u postupak savjetovanja i uobičajenu proceduru. Nacionalna naknada uvodi se od 1. siječnja 2021. godine i premda se neće zvati mirovinom, sav administrativni dio oko isplate i uvođenja obavit će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Godišnje provjere

HZMO će jednom godišnje provjeravati osobne podatke i prihode primatelja nacionalne mirovine, koja će se jednom godišnje usklađivati prema stopi inflacije. Među njima je i oko osam tisuća starijih od 65 godina. Kriteriji za stjecanje prava na isplatu nacionalne mirovine ipak su blaži od kriterija za primanje socijalne pomoći, koja se isplaćuje na osnovi imovinskog cenzusa. Primateljima socijalne pomoći koji posjeduju stan ili kuću država sjeda na imovinu, zbog čega se neki nerado javljaju centrima za socijalnu skrb, donosi Večernji List.



Komentari