Stipo Mlinarić Ćipe upozorava: Veliki broj osoba s invaliditetom ne može izvaditi osobnu iskaznicu

Srdjan Vrancic / CROPIX

O problemima osoba s invaliditetom u Hrvatskom je saboru govorio saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe.

“Manjine i zaštita manjinskih prava su često predmet rasprava u javnosti. I uvijek se misli na pripadnike nacionalnih manjina. Pri tom se zaboravlja na jednu manjinu u koju ubrajamo one kojima je zaštita zasigurno najpotrebnija. To su prvenstveno osobe s invaliditetom, djeca sa teškoćama u razvoju, zaboravili smo na stare i nemoćne, zaboravili smo na djecu sa teškim malignim oboljenjima, zaboravili smo na osobe koje boluju od kroničnih rana. Svi oni su prepušteni sami sebi i svojim obiteljima”, poručio je Stipo Mlinarić Ćipe.

Komentirao je kako Ustav RH jamči svima pravo na slobodu kretanja, pravo na školovanje, pravo na rad, pravo na ekonomsku slobodu. Dodao je i kako Ustav RH kaže kako smo svi pred zakonom jednaki i svi imamo ista prava.

“Naše društvo je postalo nehumano i socijalno neosjetljivo na probleme i potrebe upravo tih ljudi. Danas kada gledamo sa stajališta osoba s invaliditetom moram reći kako Hrvatska niti je slobodna, niti je demokratska, a niti humana država. Postavlja se pitanje zašto? Zašto je tako”, zapitao se saborski zastupnik Domovinskog pokreta.



Mlinarić je rekao kako veliki broj osoba s invaliditetom ne može izvaditi čak ni najosnovniji dokument, osobnu iskaznicu. Isto tako, veliki broj tih osoba ne može ući i koristiti mnoge institucije niti kao njihovi djelatnici, niti kao osobe koje trebaju određenu dokumentaciju.

“Politika države koja nije omogućila svakoj osobi neovisno o njegovoj psihofizičkoj sposobnosti život dostojan čovjeka ne može se zvati demokratskom državom”, nadodao je Mlinarić.

Vlada preko osoba s invaliditetom puni državni proračun

Mlinarić se osvrnuo na zakon o kvotnom zapošljavanju osoba s invaliditetom, navodeći kako Vlada uzima novac preko leđa navedene manjine te ga koristi za popunjavanje državnog proračuna.

“U zadnjih nekoliko godina od kada je donesen zakon o kvotnom zapošljavanju osoba s invaliditetom do sada se moglo prikupiti preko milijardu kuna, a samo je okvirno devedeset milijuna kuna korišteno za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zaključno s drugim mjesecom ove godine visina naknade više se ne obračunava po stopi od 30% već po stopi od 20%. U dopunama zakona unesen je članak koji omogućuje vladi da sredstva tako prikupljena može koristiti i u druge svrhe, ako se dogode neke izvanredne okolnosti”, istaknuo je Mlinarić.

Mlinarić je u Saboru rekao kako Europa, kojom se toliko busamo, nije smanjivala doprinose koji su namijenjeni osobama s invaliditetom, a imale su iste izvanredne okolnosti.

“Kada se kupuje novi vozni park namijenjen vladinim dužnosnicima onda imamo europske kriterije, ali kada je u pitanju čovjek onda Europe nema ni u tragovima”, prokomentirao je.

Gdje je tu humanost?

Mlinarić se osvrnuo na projekt osobne asistencije kroz koji je, kako kaže, obuhvaćeno tek 1400 osoba s invaliditetom. Navodi kako u Hrvatskoj živi 5500 osoba s invaliditetom koje se kreću pomoću aktivnih ili sportskih kolica, 6500 osoba koje se kreću pomoću elektro motornih kolica, osobe sa raznim teškim intelektualnim izazovima što bi ukupno bilo preko 30.000 osoba s invaliditetom koji imaju jednako pravo na osobnog asistenta kao ovih 1400.

“Kolegice i kolege pitam se gdje je tu humanost”, upitao je Mlinarić kolege zastupnike.

Domovinski pokret neće odustati

Mlinarić je komentirao njemački model skrbi o navedenim manjinama gdje kroz razne poticaje podupiru one koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, pa tako u njemačkoj razne strukture izazova s invaliditetom, a njihov sustav priznaje invaliditet i osobama koje su preboljele razne tumore i omogućuju im razne porezne olakšice kako bi se ponovo integrirale u sustav rada.

“Svjestan kako Hrvatska nije u situaciji kopirati određeni sustav i primijeniti ga u Hrvatskoj, ali možemo stvoriti vlastiti sustav koji će biti značajna stavka u razvoju gospodarstva u Lijepoj našoj. Osobe s invaliditetom, djeca sa teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, stari i nemoćni djeca oboljela od malignih oboljenja, osobe sa kroničnim ranama, osobe koje su preboljele razne tumore ne traže nikakve beneficije i privilegije, oni traže istu priliku kako bi na ravnopravnim osnovama sudjelovali u izgradnji zajednice”, istaknuo je.

“Kolegice i kolege zastupnici ima jedno pitanje koje dira u srce, a koje u suzama postavljaju majke djece sa teškoćama u razvoju i majke osoba s invaliditetom – Što će biti s mojim djetetom kada mene više ne bude? Ali ima još nešto gore kad te majke kažu – samo da mi je doživjeti da prije mene umre samo pet minuta, kako bi znala da se nije patio” upitao je zastupnik Mlinarić.

Zaključno, poručio je kako Domovinski pokret neće odustati od ovih članova zajednice koji zaslužuju život dostojan čovjeka.

 

Komentari