Stipić: Porfirije je u Zagrebu pokazao okrenutost ekumenskim kretanjima. Nadam se da se neće pretvoriti u ratobornog patrijarha

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Izbor Porfirija Perića, dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog za novog srpsko-pravoslavnog patrijarha budi nadu da će odnosi pravoslavnih i katolika, kao i dvije Crkve postati bolji i sadržajniji”, kaže za Otvoreno Tomislav Stipić. 

Podsjetimo, Sveti arhijerejski Sabor srpske pravoslavne crkve odabrao je mitropolita Porfirija za 46. patrijarha na tronu Sv. Save. 

“Gospodin Porfirije naslijedio je pokojnog Jovana Pavlovića, čovjeka koji je predvodio poslijeratnu relaksaciju u odnosima Hrvata i Srba”, kaže Stipić.

Nastavlja kako je Porfirije nastavio u tom smjeru, ne plijeneći posebno medijsku pažnju, a radeći na obnovi duhovnog života svoje eparhije.



Porfirije je u Zagrebu uspostavio dosta bliske odnose s kardinalom Bozanićem, pokazujući okrenutost ekumenskim kretanjima koji se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nerijetko sumnjičavo gledaju”, govori dalje Stipić.

Nadam se da Porfirije neće ići u ovo smjeru

Naglašava kako je za Katoličku crkvu u Hrvatskoj sada posebno zanimljiva uloga Porfirija u mješovitoj katoličko-pravoslavnoj komisiji za ocjenu rada i života kardinala Stepinca s obzirom na to da Porfirije o toj temi govorio vrlo umjereno.

“Iz iskustva prethodnog patrijarha Irineja vidimo da se jedan umjereni episkop niški Irinej pretvorio u ratobornog patrijarha Irineja, nadam se da Porfirije neće ići u tom smjeru”, kaže Stipić.

Dodaje kako ono što ostaje sjena ovoga izbora jest pisanje pojedinih srbijanskih medija o tome kako je Porfirije zapravo produkt episkopa bačkog Irineja, glasnogovornika SPC-a i osobe bliske vrhu vlasti i predsjedniku Vučiću.

“I za Porfirija su govorili da je Vučićev čovjek, a država Srbija uvijek je bila vrlo zainteresirana za crkvenu politiku, ništa manje nego SPC za državnu politiku”, podsjeća Stipić.

Relativno mlad Patrijarh

Dodaje kako iz ovoga možemo zaključiti da episkop Grigorije, kojega se isto spominjalo u kontekstu izbora, nije mogao biti izabran pošto je vrlo kritičan prema Vučiću.

“Zanimljivost je što je Porfirije Perić relativno mlad (1961.) a srpski patrijarsi redovno dočekaju visoku dob pa će Porfirije imati priliku udarati ritam u SPC u sljedećih tridesetak godina”, kaže Stipić.

Smatra kako novog patrijarha čeka puno posla.

“Upražnjeno je par eparhijskih tronova, kao i pitanje Kosova koje stalno lebdi nad odnosima države i crkve”, upozorava Tomislav Stipić za Otvoreno.

Komentari