Stipić o izmjenama Zakona o braniteljima: Cilj je samo stvaranje novog biračkog tijela za HDZ

Sanjin Strukic/PIXSELL

Vijest da se nakon tri godine ponovno mijenja Zakon o braniteljima izazvala je žestoku raspravu.

Naime, time bi ministarstvo branitelja olakšalo stjecanje statusa hrvatskog branitelja i Hrvatskog ratnog vojnog invalida, oni koji status nisu regulirali do 2009. godine moći će tražiti njegovo priznavanje.

Nadalje, branitelji s naknadno priznatim statusom, moći će na temelju medicinske dokumentacije ostvariti i pravo na invalidninu ili invalidsku mirovinu zbog zakasnjelog PTSP-a ili nekog drugog oboljenja, a umjesto Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, vještačenja će provoditi liječnička povjerenstva koje će imenovati ministar branitelja.

Također, spominju se i promjene u stručnim procjenama, te da za određene postupke više neće biti potrebno pribavljanje ratnog puta.



Oko navedenih izmjena podijelili su se i sami branitelji među kojima neki tvrde, hrvatski će se branitelji u očima javnosti dodatno ocrniti. Politički analitičar i kolumnist portala Otvoreno.hr Tomislav Stipić govori o nekoliko problema s navedenim najavama izmjena zakona.

“Problem od početka jest taj da je očito umjetno stvaran broj branitelja, Tuđman je u drugoj polovici devedesetih govorio o nekih 300 tisuća branitelja, da bi na kraju taj broj došao na 500 tisuća, tu računamo borbeni i neborbeni sektor što je za istinske branitelje koji su bili na prvoj crti ponižavajuće. HDZ je već u startu na neki način sebi stvorio biračko tijelo koje će im biti vjerno i koje će vjerno podržavati tu njihovu politiku”, smatra Stipić.

Kaže, ako nije predizborni spin, ova je najava opasna i ponovno jako ponižavajuća za istinske branitelje.

“Imamo situaciju gdje se od konca rata cijela jedna brigada ljudi, oko 7000 branitelja, ubila ili umrla. Drugo, HDZ-u očito očajnički treba novo biračko tijelo, ne mogu drugačije interpretirati najavu da više neće trebati liječnička potvrda. Gnjusnije je, ako su najave točne, da neće trebati ni ratni put jer je to u nekim registrima sve zavedeno. U tom detalju očekujem najveće manipulacije jer su i dosad neki koji su bili gluhi od rođenja i na neki način imali invaliditet prije rata, ostvarivali prava hrvatskih branitelja, ima ih jako puno”, rekao je Stipić.

Podsjeća, lov na lažne branitelje, koji je najavljivao Fred Matić, nije urodio plodom.

“Nije se ni tada otkrilo tko su lažni branitelji, to su najavljivali PR-ovski, ispalo ih je deset, a ima ih puno više. Što se tiče izmjena zakona o braniteljima, ako je točno, to ide samo u cilju stvaranja novog biračkog tijela za HDZ i ništa drugo. Ne znam odakle Hrvatskoj novac. Napominjem, uopće ne osporavam pravo na državnu skrb svakom onome tko je za Hrvatsku nezavisnost i slobodu ostalo bez djela tijela, ima psihičkih problema ili mu treba stambeno zbrinjavanje. Sve zemlje brinu za svoje veterane. No, ovo što se radi na ovaj način kako bi se u javnosti pokazala neka velika briga za branitelje zapravo ih ponižava time, po ovome svatko može tražiti status branitelja, to je za Hrvatsku opasno, moralno i financijski”, zaključuje Stipić.

Komentari