Stipić o izbornim anketama: HDZ će nastaviti padati, ljevica se mora suzdržati od gafova, a jedna nova stranka mogla bi iznenaditi

Iako izborne ankete izlaze već neko vrijeme, sada imaju posebnu težinu jer je predsjednik Zoran Milanović odredio datum izbora, 5. srpnja 2020. Tako je današnje istraživanje  HRjejtinga pokazao da je HDZ u ovom mjesecu zadržao vodeće mjesto, međutim SDP se približio te ih sada dijeli samo jedan posto. Jedina stranka koja još prelazi prag je Domovinski pokret Miroslava Škore.

Politički analitičar i kolumnist Tomislav Stipić analizirao je za portal Otvoreno rezultate ovog istraživanja.

Rekao je kako je vidljiv pad dobre percepcije Nacionalnog stožera, što se odražava na rejtingu HDZ-a.

“HDZ će i dalje padati, a pogotovo će ga pogoditi izlazak Ivana Penave iz stranke. SDP se konsolidirao u javnosti i sada je samo pitanje mogu li Davor Bernardić i Krešo Beljak izdržati pritisak i suzdržat se od gafova”, rekao je Stipić.



Smatra da će Most imati velikih problema i stoga postati postati regionalna stranka u Dalmaciji, a dodaje da će nedavni odlasci poznatih lica kao Dobrovića i drugih doprinijeti urušavanju povjerenja iz ostalih dijelova Hrvatske.

Što se tiče Stranke s Imenom i Prezimenom, Stipić smatra da je to sasvim nova politička opcija koja se tek nedavno predstavila.

“Oni trenutno imaju veći rejting nego neke etablirane stranke. A tek su krenuli”, rekao nam je Stipić.

“HNS će propasti do kraja na ovom izborima, po ovom istraživanju ni sjever Hrvatske ih više ne doživljava”, smatra Stipić.

Za kraj, Stipić napominje da će se još puno toga mijenjati do izbora. “Bit će još tektonskih poremećaja na političkoj sceni, a ne isključujem i mogućnost totalne trivijalizacije kampanje i vraćanje na ideološke teme. Tu je onda prilika za nove političke opcije poput Stranke s Imenom i Prezimenom”, rekao nam je Tomislav Stipić.

NEIZVJESNOST PRED IZBORE; HDZ vodi, a SDP smanjuje razliku. Raste broj neodlučnih birača

Komentari