Stipić: Ako Zadar padne, drmat će se do Zagreba. HDZ-ov gubitak imat će velike posljedice na nacionalnu scenu

Tomislav Stipić

Politički analitičar Tomislav Stipić komentirao je lokalne izbore u Zadru gdje su u drugom krugu Marin Vučetić i Branko Dukić. 

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Zadar je u srcu mome…
HDZ-u u Zadru nije do pisme. Kolika je panika, zorno prikazuje jučerašnja izjava za medije na kojoj je glavom i bradom došao Andrej Plenković kako bi dao podršku Božidaru Longinu i Branku Dukiću. U komornoj, usiljenoj atmosferi, Dukić je rekao kako će sada trebati donositi odluke na jedan drugačiji način nego što su navikli do sada, ali da je to prilika za demokraciju.

Drugim riječima, priznao je da nemaju većinu u gradskom vijeću. A što su do sada radili? Zašto su se doveli do toga da se cijela oporba i javnost požele oprostiti od njihovog poimanja demokracije, pardon, Kalmetinog poimanja demokracije. Kada zarobiš jedan grad, očekuj da će robovi kad tad ustati. U Zadru je doslovno takva atmosfera.



Marko Vučetić nije konvencionalni političar, ali ima spremnost raskrstiti s dosadašnjim upravljanjem gradom i prvi je čovjek kojemu je pošlo za rukom ugroziti HDZ.

Ako Zadar padne, drmat će se do Zagreba. Zadar je HDZ-ova amajlija. Vučetić mora pridobiti sve Meštrovićeve birače i izvući još barem 3000 tisuće novih da bi bio siguran. Jer HDZ će sada ići od kuće do kuće. Ostale su im samo prijetnje i obećanja o linearnim akceleratorima za bolnicu koje obećavaju već jako dugo, pa umjesto toga kupe Mercedes za sportski kolektiv.

S druge strane za župana ide Božidar Longin o kojemu su isplivale neugodne priče o tome da je kao pripadnik Vojne policije bio batinaš. Podnesena je prijava. No, nije to jedina Longinova briga. Ona najveća mogao bi mu biti dr. Ivo Žuvela, poznati zadarski ginekolog. Zato je u jučerašnjem Longinovom obraćanju glavna tema bila zdravstvo. I opet ti nesretni linerani akceleratori. Ivica Žuvela ima povijest odnosa s Longinom. Zadnja epizoda je s početka korone kada je Žuvela kažnjen od ravnateljice ustanove u kojoj radi zbog verbalnog delikta.

Naime, on se požalio da nema adekvatnih maski za rad s pacijenticama i dobio je opomenu pred otkaz. https://otvoreno.hr/vijesti/zadarski-doktor-se-pozalio-na-nedostatak-medicinske-opreme-i-dobio-opomenu-pred-otkaz/

Pretpostavljam da je to bio okidač da se kandidira. Čovjek je imao svoj put. Iskreno, ja nisam vidio skromniju kampanju, ali Ivo je uspio doći do srca birača i preskočiti još jednog kvalitetnog kandidata, Zlatka Marasovića. Žuveli će biti teže nego Vučetiću, mora zajedno s njim povezati Zadar. Zadar je ključ uspjeha i jednog i drugog. Ako zajednički navuku dodatne birače u drugi krug, ništa nije nemoguće, štoviše HDZ-ov gubitak imat će velike posljedice na nacionalnu scenu.

A da je vjetar promjena u Zadarskoj županiji i Zadru doista zapuhao, govori nam podatak kako su HDZ-ovi kandidati poraženi u mjestima Jasenice i Škabrnja. To nisu velika mjesta, ali su simbolična. Naime, tamo su vladali HDZ-ovi šerifi koji su općinski novac koristili kao vlastiti bankomat, članovima obitelji omogućavali školovanja, pojeli brigadu janjaca, kupovali parfeme općinskim karticama. Takva razina bahatosti dovela je do urušavanja HDZ-a na zadarskom području. Malo kasno, ali za potrebne promjene nikada nije kasno. To najbolje znaju Marko Vučetić i Ivica Žuvela”, napisao je Stipić na Facebooku.

Komentari