STIGAO ‘STOP COVID-19’ Beroš predstavio aplikaciju za praćenje zaraženih koronavirusom

U Ministarstvu zdravstva održalo se predstavljanje aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su na konferenciji za medije mobilnu aplikaciju “Stop COVID-19”.

“Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni”, rekao je Beroš naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernitički sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika.

Korištenje aplikacije “STOP COVID-19” bit će dobrovoljno, a građani i građanke koji je instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni, odnosno njihov mobilni uređaj, bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od koronavirusa.



Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu koronavirusom, a sve bi trebalo bti funkcionalno uz isključivo dopuštenje korisnika aplikacije i anonimnost svih uključenih korisnika aplikacije.

Kako radi aplikacija

Aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o vašem uređaju niti vama. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi vaša privatnost bila zaštićena.

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve. Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli razmjenjuju ključeve putem Bluetootha. Na taj način aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez mogućnosti da identificira vas ni osobu s kojom ste bili u kontaktu.

Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve. Korisnici koji imaju pozitivan laboratorijski nalaz na poslužitelju mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju čime čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon što ste dobili pozitivan laboratorijski nalaz na COVID-19.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni. Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na Vašem mobilnom uređaju. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu. Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za ovu funkcionalnost aplikaciji nije potreban podatak gdje niti s kime je korisnik bio tako da je vaša privatnost zaštićena, prenose vijesti.hr.

Nacionalni stožer objavio: Imamo 24 novooboljelih od koronavirusa. Tri osobe su preminule

Komentari