Stavljenić-Rukavina: Prgometov poziv nelogičan je i suprotan prijašnjim dogovorima

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina izjavila je u četvrtak da je poziv predsjednika Skupštine zastupnicima da se odreknu svih zastupničkih naknada do kraja mandata i uplate ih u državni proračun nelogičan i suprotan prijašnjim dogovorima Bandićeva kluba i HDZ-a.

Prgomet (HDZ) je pozvao gradske zastupnike da se u četvrtak tijekom skupštinske sjednice odreknu svih zastupničkih naknada do kraja mandata kako bi se ta sredstva uplatila za pomoć stradalima u potresu, te da ih uplate u državni proračun.

“Predsjednik Skupštine ovim pozivom je odstupio od određenih prijašnjih aktivnosti dogovora između našeg kluba zastupnika i HDZ-ovog”, rekla je predsjednica Kluba gradskih zastupnika “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” i “Zelene liste” Stavljenić-Rukavina na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine.

Ustvrdila je svaka akcija koja je na korist stradalima u potresu u Zagrebu za podržati te je podsjetila da je gradonačelnik Milan Bandić ranije uputio inicijativu kojom bi se smanjile naknade za rad političkih stranaka i naknade zastupnika zbog smanjenih prihoda u zagrebački proračun. Ta inicijativa je povučena na prijedlog Kluba HDZ-a uz dogovor ta dva kluba da će se o inicijativi raspravljati uz raspravu o rebalansu proračuna, dodala je.



Stavljenić-Rukavina je ocijenila kako nije logično da se gradski zastupnici pozivaju uplatiti svoje priloge, odnosne naknade iz Grada Zagreba u državni proračun kako bi se pomoglo obnovi Zagreb.

Pritom je podsjetila da je Grad Zagreb otvorio posebni račun za saniranje posljedica od potresa 23. ožujka, a dosad je tamo prikupljeno 16 milijuna kuna.

Dodala je i da je Stranka rada i solidarnosti jedina stranka koja je donijela odluku o osnivanju Fonda solidarnosti za potrebe stradalih u potresu.

Na upit o stanju u koaliciji s obzirom na najnoviji istup Prgometa kao i onaj od prije nekoliko dana kada je oko načina organiziranja sjednice optužio gradonačelnika da omalovažava HDZ i laže, Stavljenić-Rukavina je istaknula da je “dobrobit građana na prvom mjestu”.

“S obzirom na potres i infekciju treba zanemariti sve osobne ili neke stranačke prijepore i prihvatiti se posla koji je na korist Gradu i građanima”, poručila je.

Stavljenić Rukavina je, na pitanje hoće li Bandićev klub podržati ovu HDZ-ovu inicijativu, istaknula da su se oni već odrekli naknade i one su uplaćene u Fond.

Na upit kako to da se ne može održati fizička sjednica Skupštine koja ima 51 zastupnika, a sjednica Sabora koji ima 150 zastupnika može, rekla je da su dvorane Skupštine oštećene, radovi na saniranju počinju, a prate se preporuke Stožera na držanoj razini.

“Razmišljalo se kaže i o drugim prostorima, ali se odlučilo da je ovo najbolji način”, dodala je.

Na optužbe oporbe da se organizacijom virtualne sjednice štiti gradonačelnika od oporbenih pitanja o potresu, odgovorila je da se sjednica održava na isti način kao i sjednica u dvorani.

Zagrebačka oporba je uoči današnje sjednice Skupštine ispred Markove crkve postavila stolice i pozornicu s koje će držati govore.

Komentari