Statistika Dejana Kovača: U svim zemljama, pa i kod nas, zaposlenost muškaraca s djecom veća je za 10- 30%, nego žena s djecom

N1

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat na predsjedničkim izborima, Dejan Kovač danas je putem svog facebook profila objavio status u kojem je iznio statistiku koja kaže da da zaposlenost muškaraca i žena s djecom je veća od zaposlenosti muškaraca i žena bez djece.

Kovač je u svom statusu objasnio da su roditelji koji imaju dvoje male djece zaposleni s vrlo visokim postotkom: “Zašto je dobro biti otac dvoje djece, dvoje male djece?
Prisutnost djece u kućanstvu različito utječe na stopu zaposlenosti muškaraca i žena, pokazuju podaci za 2020.”

Također, svoje tvrdnje je dokazao grafovima: “Dok je zaposlenost muškaraca u Hrvatska s djecom u dobi od 25 do 54 godine bila blizu 90%, zaposlenost žena s djecom je bila na 76%.Zanimljivo, u svim zemljama je zaposlenost muškaraca s djecom veća za 10- 30%, nego žena s djecom.”

“Naravno, glavni faktor su porodiljni i brige oko djece nakon poroda, što ujedno predstavlja i veliki problem u zemljama širom svijeta – a to je ponovno zapošljavanje majki.
No, ono po čemu je Hrvatska posebna na ovom grafu je da zaposlenost muškaraca i žena s djecom je veća od zaposlenosti muškaraca i žena bez djece.”



Svoj je status završio jasnim pitanjem: “Postavlja se pitanje – da li je to jer zakonski okvir omogućava ili poslodavci imaju više senzibiliteta za zapošljavanje osoba s djecom? Što mislite iz vlastitog iskustva?”

Komentari