Obavijest za vozače: Od ove srijede prestaje vrijediti jedna odredba

Foto: Jure Miskovic/CROPIX/ilustracija

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja osim na dionicama gdje su u tijeku radovi, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Na zagrebačkoj obilaznici se zbog prometne nesreće na kraku 13 čvora Jankomir prema Bregani vozi uz ograničenje brzine 80 km/h. Isto ograničenje je i zbog prometna nesreća na 24.+800 km između čvorova Buzin i Lučko prema Bregani.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Na izlazu iz zemlje se u teretnom prometu čeka sat vremena na Macelju, a do pola sata na Bregani.



1. travnja katamaran na liniji Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka će iznimno pristati u luku Unije, a 5. travnja će ploviti kao nedjeljom.

Važna napomena

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 01. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine, javlja Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ipak, podsjećaju da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominju da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Komentari