STANJE S OMIKRONOM SE POGORŠAVA: U SAD-u zbog omikrona odgođen početak škole, u New Yorku 33 posto pozitivnih testova

Tisuće škola u SAD-u odgodilo je povratak u učionice ovoga tjedna ili se odlučilo za online nastavu jer je broj slučajeva covida-19 zbog širenja omikron varijante koronavirusa došao na rekordne razine.

U nekim su škoslkim okruzima dužnosnici ipak ustrajali na otvaranju škola, uključujući i epidemijom teško pogođeni New York gdje je prošlog tjedan svaki treći testirani bio pozitivan na zarazu covidom-19. po podacima koje je taj grad objavio u ponedjeljak.

Po klinici Mayo, na nacionalnoj razini u SAD-u je 18 posto pozitivnih testova.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams, koji je dužnost preuzeo tijekom vikenda, obećao je otvorenim zadržati najveći školski sustav u SAD-u unatoč brzom širenju virusa.



Prije mjesec u gradu je bilo manje od tri posto pozitvnih testova, a sada je širenje zaraze narušillo sustav javnog prometa, zatvorilo predstave na Broadwayu i priislilo tvrtke da odgode fizički povratak na radna mjesta.

– Želimo biti krajnje jasni, najsigurnije mjesto za našu djecu je zgrada škole, rekao je Adams za posjeta osnovnoj školi u Bronxu. Samo je jedna javna škola u New Yorku u ponedjeljak bila zatvorena zbog nedostatka osoblja, objavio je gradski ued za obrazovanje.

Brzina širenja omikrona je na samom početku 2022.stvrila osjećaj kaosa. U posljednjih sedam dana se broj slučajeva covida-19 odvostručio na rekordnih 418 000 dnevno, po podacima agencije Reuters.

Mnogi drugi gradovi, poput Milwaukeeja, Clevelanda i Detroita, uveli su online nastavu ili su ovoga tjedna poputno otkazali povratak u škole za desetke tisuća učenika, navodeći kao razlog i nedostatak osoblja i zabrinutost zbog omikrona.

Komentari