Stanišić i Simatović osuđeni na 12 godina zatvora

Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija Međunarodni mehanizam za krivične sudove – MMKS u Hagu osudio ih je na 12 godina zatvora za ratne zločine u Bosanskom Šamcu, dok za druge ratne zločine nije utvrđena njihova odgovornost, nakon ponovljenog postupka protiv srbijanskih obavještajaca za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine, javlja Klix.ba.

U presudi se navode zločini koje su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubojstava počinili pripadnici ‘Arkanovaca’.

“Raspravno vijeće smatra Jovicu Stanišića i Franka Simatovića odgovornima za pomaganje i podržavanje zločina ubojstava, kao kršenja zakona ili običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti, te deportacija, prisilnog preseljenja i progona kao zločina protiv čovječnosti, počinjenih od srpskih snaga nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992.”, stoji u presudi.

Sud navodi da su u Bijeljini teror izazvale Arkanova i Mauzerova ‘Garda’. Pripadnici tih grupa vršili su zločine velikih razmjera. Pljačkali su ubijali i silovali te zatvarali nesrbe na području općine. Na kraju, veliki broj Muslimana napustio je općtinu. Vijeće konstatira brojna zlodjela i u općinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.



Suđenje Stanišiću i Simatoviću u prvom pa ponovljenom postupku pred Haškim tribunalom ukupno je trajalo 18 godina i bilo je najdulje u povijesti Haškog suda.

Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a i glavnog operativca Simatovića četiri točke optužnice teretile su za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica koje je bila podignuta na prvom suđenju ostala je važeća i na ponovljenom.

Srpskim krvnicima doživotni zatvor, blaga ili oslobađajuća presuda?

 

Komentari