Srpski forenzičari analizirali slučaj: Mi se sad bavimo posljedicom, ali uzrok je u restoranu

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages/PIXSELL

Forenzičar Časlav Ristić komentirao je tvrdnje da su prije pet dana u jednoj žardinjeri kod rijeke nađeni opušak i traka, za koje se sumnjalo da pripadaju već devet dana nestalom Mateju Perišu, pišu srbijanski mediji.

“Nije pet dana dug vremenski period, svakako na tim žnirancima moraju ostati i pronaći se biološki tragovi. Moje informacije, od kako pratim ovaj slučaj koji me je zaista potresao, govore da forenzičari na licu mjesta nisu ništa pronašli. Oni su pregledali šire i bliže lice mjesta, odnosno, mjesto na kojem bi se trebalo pronaći tragova, kako bi se našlo nešto što potiče od Mateja i koliko znam tu ništa nije pronađeno”, iznenadio je informacijom forenzičar i dodao:

“DNK analize mogu se završiti za dan-dva, ako je njegov biološki otac dao, a dao je, ako su uopće pronađeni žniranci. I s opuška se može napraviti DNK, tu ostaje pljuvačka koja je jako potentan trag”, kaže.

Forenzičar ističe da se pravi uzrok Matejevog nestanka ne nalazi vani kod rijeke.



“Ovdje je samo da se baci naglasak, da se vidi je li Matej i na kojem mjestu ušao u vodu… Mi se sad ovdje bavimo posljedicom, ali uzrok je u restoranu, zbog čega je on trčao, to znaju njegovi prijatelji reći. Kod njih se nalazi uzrok”, tvrdi.

“Oni trebaju znati jesu li tu večer konzumirali alkohol, jesu li konzumirali drogu, zbog čega je on izašao… I na kraju krajeva, onaj protok vremena od kada su oni vidjeli da njega nema, pa do sutra popodne kada su prijavili policiji, to je veliki protok vremena i za forenzičare jer pojedini tragovi se gube u tom vremenskom periodu”, rekao je Ristić.

Forenzičari možda ništa ne nađu u rijeci, no taj dio moraju temeljito pretražiti jer se tu gubi svaki Matejev trag.

“Moguće je da nema nikakvog traga. Ako je trčao, ako je ušao uopće u vodu, on je došao stepenicama i ušao u vodu, ili upao preko ograde. I koji tu tragovi onda mogu ostati. Opet, jedino ako se hvatao za ogradu ili mu ispao neki komad odjeće. To je pitanje da li je on ušao vodu ili ne, jer sigurnosne kamere nisu zabilježile njegov ulazak u vodu”, smatra.

“Ključne tragove je trebala odraditi operativa u razgovoru s prijateljima. Ali, nekog kriminalnog događaja ovdje nema. Samo se traži mlad čovjek koji je nestao i ako se on pronađe, a ja se nadam da će se on naći živ, sva ova priča će se rekonstruirati. Policija radi to što radi i nema tu trenutno druge mogućnosti. Njihovo je da rekonstruiraju događaje i krenu u potragu, ali Sava je bila brza, voda je hladna, teško tko bi mogao isplivati, on bi morao za minutu potonuti od ulaska u vodu”, zaključio je forenzičar.

 

Komentari