SRPSKI ČLAN PREDSJDNIŠTVA BiH DODIK O SANKCIJAMA : Sankcije su moguće, ali to je više odraz njihove nemoći nego moći

Screenshot

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da očekuje da će se on i njegovi suradnici naći na meti novih sankcija američke administracije, ali je istaknuo da ga to neće zaustaviti u provedbi planova da Republici Srpskoj osigura što veći stupanj samostalnosti, a potencijalno i da je odvoji od BiH.

– Sankcije su moguće, ali to je više odraz njihove nemoći nego moći, kazao je Dodik novinarima komentirajući najavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je jutros u Sarajevu novinarima kazala kako se objava novih sankcija može očekivati danas.

Turković nije precizirala tko će točno i kome uvesti sankcije, ali se nagađa da će to biti odluka američke vlade i da će na meti biti dužnosnici bosanskih Srba i osobe koje su s njima povezane.

– Dosta dugo se radilo na tome i mislim da postoji usuglašen stav između SAD-a i EU. Ovo nije završetak, već početak izricanja sankcija, kazala je Turković.



Dodik je potvrdio da Amerikanci “s muslimanima” rade na uvođenju sankcija, ali je to nazvao jalovim poslom.

Odgovor bosanskih Srba na očekivane američke sankcije bit će nastavak dosadašnje politike, bez obzira na posljedice, kazao je.

– Žao mi je što imamo takav problem sa Sjedinjenim Državama, kazao je Dodik koji je na američkoj crnoj listi od 2017. godine i od tada mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.

Izjavio je i da više nikada ne kani tražiti vizu za SAD, čak i ako mu Washington ukine postojeće kaznene mjere.

Nada se i da će u SAD-u ponovo početi razmišljati o konceptu podjele BiH, odnosno da će naposljetku bosanskim Srbima biti dopušteno da se izdvoje iz BiH i priključe Srbiji.

Komentari