Srpska pravoslavna crkva odlikovala Šešelja! Ratni zločinac puca od ponosa! Irinej: ‘Bila mi je čast uručiti ovaj orden’

Vlado Kos/Cropix

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija osuđenom ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne Vojislavu Šešelju, priopćeno je danas iz te stranke, a prenosi N1.

Šešelju je orden u ime biskupa Longina uručio episkop bački Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prilikom rekao kako mu je ” bila čast i ugodna dužnost uručiti ovaj divni orden izrađen u ime divnog Božjeg ugodnika, sveca, našeg gotovo suvremenika, svetog brata Mardarija“.

Šešelj rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast primiti ovo visoko crkveno odlikovanje, navodi se u priopćenju SRS-a.

Lider radikala je dodao da je, kada je jednom boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao tamošnje Srbe “podijeljene, zavađene do krvi i noža”.



“Pokušao sam, u svakom mjestu gdje sam boravio, prevladati taj raskol, ponovno ujediniti crkvu i u tome sam dosta uspio. Prvi put su dolazili jedni drugima u domove, crkve, samostane, a onda je dolazak na čelo Srpske crkve patrijarh Pavle otvorio je put da se to zaista i ostvari”, rekao je Šešelj.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haaškog suda 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja na progon, deportaciju i prisilno raseljavanje i premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

 

Komentari