Središnje teme zasjedanja HBK – sinodalni hod i solidarnost

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Na redovitom 63. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje počelo je u utorak u Zagrebu i trajat će do četvrtka, središnja tema je sinoda i sinodalni hod te globalna solidarnost.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić pozdravio je nazočne i kazao da će se proteklo vrijeme pamtiti po sićušnom virusu, koji izaziva bolest covid-19, i koji je bacio svijet na koljena, i po strašnom potresu u Zagreb i bližoj okolici, te na Banovini, priopćeno je iz HBK.

Pandemija i potres pokrenuli su djela solidarnosti i zajedništva što nas je podsjetilo na iskustvo od prije trideset godina kad smo slogom i solidarnošću obranili ugroženu slobodu kazao je i dodao da se živo nada kako će istim duhom zajedništva i solidarnosti moći nadvladati i sve druge nevolje i izazove zdravlja i bolesti s kojima se susreće zajednica, kazao je.

Mons. Puljić napomenuo je kako bi najavljena sinoda o sinodalnosti koja kreće od mjesnih Crkava, preko država i kontinenata mogla probuditi želju krenuti u smjeru globalne solidarnosti.



Nadbiskup Želimir Puljić je najavio da će na sjednici biti opširnijeg govora o sinodi i sinodalnom hodu koji je započeo euharistijskim slavljem 10. listopada u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, a prekjučer u svim hrvatskim biskupijama i diljem svijeta.

U svojoj homiliji Papa je primijetio da je Isus bio često na putu, hodao među ljudima i slušao pitanja i brige njihovih srdaca. Utjelovio je, dakle, svoju blizinu u susretu s ljudima.

Prošlog tjedna u sinodskoj dvorani u Vatikanu Papa Franjo je naglasio potrebu sinodalnog puta kojim valja zajedno ići. Najavljena Sinoda, objasnio je, nije ni parlament, ni centar za istraživanje, nego crkveni događaj gdje je Duh Sveti glavni protagonist.

Pojasnio je tri nosiva stupa sinodalnog hoda: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, i tri opasnosti: Formalizam koji ističe oblik, formu, a ne sadržaj i dijalog s Božjim narodom; Intelektualizam koji bi htio učiniti sinodu nekom vrstom studijskog skupa s apstraktnim govorom o problemima Crkve i nevoljama svijeta, što je odvaja od Božjeg puka i konkretnoga života. Treća je opasnost napast nepokretljivosti koju prati izraz tako se uvijek radilo”.

Tom metodom zapravo se usvajaju se stara rješenja za nove probleme, a to je Papa opisao kao otrov u životu Crkve, rekao je, uz ostalo, nadbiskup Puljić.

Također, bit će govora o nedavno objavljenom dokumentu Ekumenski vademecum za biskupe koji je preveden na hrvatski. O njemu će govoriti Predsjednik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor govorit će o apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia o obitelji.

Papa je proglasio godinu Amoris Laetitia o obitelji koja je započela na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2021. i trajat će do 26. lipnja 2022., kada će u Rimu biti održan 10. svjetski susret obitelji.

Bit će rasprave i o Pravilniku HBK, koji je usvojen prije pet godina te o nekim aktualnim pitanjima Hrvatskog Caritasa. Bit će podnesena izvješća predsjednika, komisija, vijeća i odbora HBK, te će se na programu biti rasprave o mandatima u tijelima HBK, kazao je, među ostalim, nadbiskup Puljić.

Komentari