Srbija i EU uzajamno priznale COVID potvrde

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Europska komisija (EK) i Srbija uzajamno su priznale COVID potvrde za putovanja, objavila je u ponedjeljak srbijanska vlada.

Odluka EK-a stupit će na snagu 16. studenog i Srbija će biti povezana s europskim sustavom digitalnih certifikata, a njezini certifikati biti priznati pod istim uvjetima kao i ti dokumenti izdani u članicama Unije.

Istovremeno, službeni Beograd prihvatio je europsku “COVID putovnicu” za putovanja iz EU u Srbiju, objavila je srbijanska vlada.

EK je tehničkim ispitivanjima utvrdila da su certifikati o cijepljenuju, testiranju i oporavku od COVID-19 koje izdaje Srbija u skladu sa sustavom “Digitalni zeleni certifikat i da je omogućena provjera autentičnosti, validnosti i integriteta certifikata i sadrže potrebne podatke.


U Bruxellesu naglašavaju da je to još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja povjerenja putnika i sigurnih putovanja unutar i izvan EU-a.

Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju, rekao je povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

EU priznaje covid potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije. Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Komentari