Spreman ako zagusti: Milan Bandić uz BiH putovnicu ima još jednu opciju

Darko Tomas / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima diplomatsku putovnicu Republike Hrvatske, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Bandić je jedini gradonačelnik koji ima diplomatsku putovnicu. Uz to, zagrebački gradonačelnik ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Pravo na diplomatsku putovnicu od svih gradonačelnika ima samo Bandić

“Sukladno Zakonu o putnim ispravama hrvatskih građana, članak 9.c, točka 21., gradonačelnik Grada Zagreba ima pravo na diplomatsku putovnicu za potrebe službenog putovanja u inozemstvo. Istim zakonom propisani su svrha i uvjeti korištenja diplomatske putovnice. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću izdana je diplomatska putovnica 16. lipnja 2015. godine s rokom valjanosti do 16. lipnja 2020. godine”, odgovorili su na Indexov upit iz MVEP-a.

Doista, Bandić kao gradonačelnik Zagreba ima zakonsko pravo na diplomatsku putovnicu, a to je pravo koristio prema još za vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera, dakle i prije 2009. godine.

Diplomatska putovnica služi bržem i lakšem putovanju osobe koja ima tu putovnicu, ali ona ne jamči automatski diplomatski imunitet. Ipak, diplomatska putovnica donosi razne pogodnosti kod putovanja, primjerice za brži prolazak kroz kontrole i izbjegavanje natezanja s carinom.



Pravo na diplomatsku putovnicu ima niz dužnosnika, od predsjednika RH i njegove ili njene obitelji, premijera i ministara pa do predsjednika sabora, a može se izdati i, primjerice, guverneru Hrvatske narodne banke, prenosi Zagreb.info.

USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine

Komentari