Sprema li nam se policijski sat?! Evo što kaže Capak!

Screenshot

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima plan i za najgori scenarij, no nakon sastanka s ravnateljima bolnica nisu otkrili detalje. Više o tome u Dnevniku Nove TV govorio je ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak. S njime je razgovarala reporterka Valentina Baus.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

”Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi COVID bolesnika i bolesnika od gripe.

Ministarstvo priprema tečajeve

Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata”, objasnio je Capak. Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

”Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je.

‘Ne planiramo uvoditi policijski sat’

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da “smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. “Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti”, poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Je li lockdown rješenje?

Kaže da ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno “da se ljudi drže mjera”. “Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima”, kazao je i istaknuo da mu se čini da je Hrvatske među najliberalnijim zemljama u Europi.

Komentari