Split je spreman i za najteže scenarije tvrdi ravnatelj splitskog KBC-a

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ravnatelji splitskoga KBC -a Julije Meštrović izjavio je u ponedjeljak kako je ta zdravstvena ustanova dobro organizirana i spremna, bude li potrebno, i za najteže scenarije u vezi s koronavirusom, a župan Blaženko Boban izrazio je suosjećanje sa Zagrepčanima nakon jučerašnjega snažnog potresa.

Na konferenciji za novinare splitsko-dalmatinski župan Boban je rekao da “Split i Splitsko-dalmatinska županija velikim srcem stoje uz Zagreb i Zagrepčane”.

Rekao je i da se u dogovoru s rektorom splitskoga Sveučilišta Draganom Ljutićem u pripravnost stavljaju statičari koji mogu biti od velike pomoći za analizu svih oštećenih objekata u Zagrebu.

Na novinarski upit kakva je javno-zdravstvena situacija na Hvaru nakon sinoćnjeg požara i može li zbog toga doći do eskalacije oboljelih od koronavirusa na Hvaru, Boban je odgovorio kako je požar stavljen pod nadzor, a svi su vatrogasci dobro.
“Svi su vatrogasci dobro – radili su pod svim mjerama zaštite od koronavirusa”, rekao je Boban.



Meštrović je podsjetio kako danas u splitskome KBC-u počinje testiranje na koronavirus, koje je, kako je objasnio, još probno, ali očekuju da će “vrlo uskoro postati i redovito”.

“Opremili smo prostor, prikupili ono što je trebalo od opreme, uvezali sustav i neće biti nikakvih teškoća. Mislim da smo u ovom trenutku spremni skrbiti o svim pacijentima iz svih južnohrvatskih županija jer dobro surađujemo, dobro smo opremljeni, dobro smo obučeni i imamo svu potrebnu opremu – nadam se da neće trebati, ali ako bude trebalo, spremni smo za sve i najteže moguće scenarije”, poručio je Meštrović.

Objasnio je da na Mertojaku radi Dom zdravlja koji je otvorio jednu ambulantu u koju se upućuju svi bolesnici s respiratornim simptomima kako ne bi išli u redovite ordinacije.

“Ako je potrebno, u Domu zdravlja na Mertojaku postavit će se indikacija za upućivanje na Kliniku za zarazne bolesti na Križinama, što je jako dobro jer je ambulanta na Mertojaku blizu bolnice na Križinama pa će se prema potrebi osoba uputiti na testiranje u naš laboratorij na Križinama”, rekao je Meštrović.

Izvijestio je o jučerašnjem sastanku u Splitu ravnatelja bolnica iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i splitskoga KBC-a te ravnatelja domova zdravlja s područja četiriju dalmatinskih županija.

“Razgovarali smo o suradnji i koordinacija u južnoj Hrvatskoj. Razmijenili smo iskustva o zdravstvenoj zaštiti”, rekao je.

Za četiri novooboljela od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji Meštrović je rekao kako njihovo opće stanje “nije ozbiljnije narušeno, to su sve blaži simptomi”.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karan je rekla da su epidemiolozi odmah uspostavili kontakt s osobama “koje su bile u blizini četiri novooboljele osobe ili u neposrednom kontaktu s njima te ih se stavlja u samoizolaciju”.

Ona je za utorak najavila otpuštanje iz karantene osoba koji su ondje provele 14 dana, dodajući kako se riječ o onima koji su u karantenu otišli s trajekta “Marko Polo” pri njegovu dolasku u Split iz Ancone.

“Svih 14 dana su te osobe pod nadzorom epidemiologa tako što dva puta na dan mjere temperaturu i daju izvješća imaju li kakve simptome bolesti. Za sve te osobe – kad se budu otpuštale iz karantene – utvrdit će se njihovo zdravstveno stanje i ako je ono zadovoljavajuće, a pretpostavljamo da će biti s obzirom na to da je dosad bilo sve u redu i nije bilo nikakvih naznaka mogućeg obolijevanja, one će biti otpuštene s potvrdom o završetku 14-dnevne izolacije. Isto tako, za sve osobe koje su strani državljani njihovi veleposlanici su obaviješteni o tomu i oni će im osigurati nastavak puta u matične zemlje”, objasnila je Karan proceduru otpuštanja iz karantene.

Komentari