Splićane naljutila odluka Županijskog suda: Ivi Tartaglii odbijena revizija presude iz 1948.

Ivo Tartaglia je bivši splitski gradonačelnik kojem je još 1997. priznat status političkog zatvorenika. Pitanje koje se nameće u aktualnoj situaciji jest: Zašto DORH sada tvrdi suprotno?

Što se dogodilo prije?

Za mnoge skandalozna presuda Županijskog suda u Splitu, a kojom je odbijena revizija presude iz 1948. godine protiv predratnog splitskoga gradonačelnika dr. Ive Tartaglie i usvojen stav tužitelja Žarka Štrpca da bi za neka djela poput suradnje s tadašnjim HSS-om ili dovođenja stranih investitora u Dalmaciju pokojni poteštat odgovarao u današnjoj Hrvatskoj, ostavila je u čudu bivšeg odvjetnika Gorana Jurića.

Prije 25 godina zastupao je Ivanu Machiedo Herljević, posvojenu unuku Tartagline supruge Eleonore. Postupak je vođen radi povrata imovine koja je oduzeta dr. Tartaglii nakon što je osuđen na sedam godina zatvora zbog počinjenja kaznenog djela protiv naroda i države, uz što je išao gubitak svih građanskih prava, kao i konfiskacija gotovo svega što je imao. A imao je jako puno.

I tada je odvjetnik Jurić ishodio nešto što će danas pokazati da je Tužiteljstvo s razmakom od dva i pol desetljeća stubokom promijenilo stav o vjerojatno najistaknutijem splitskom gradonačelniku u povijesti po onoj staroj “ne zna lijeva što radi desna”.



Što se događa sada?

Sve još postaje apsurdnije s također novootkrivenim detaljem da je Vlada RH, odnosno njezina Administrativna komisija, 9. svibnja 1997. godine, donijela rješenje kojim je pokojnom dr. Ivi Tartaglii dodijeljen status bivšeg političkog zatvorenika.

Stvar je također uoči zahtjeva za povrat imovine bila pokrenula njegova unuka Ivana i ni jedno od službenih tijela, počevši od Tužiteljstva pa dalje, nije se protivilo. Što se pak umjetnina tiče, a radilo se o 40-ak djela Ivana Meštrovića, inače kuma dr. Tartaglie, kao i onima Bukovca, Rosandića, Vidovića…, nisu inzistirali, jer je pokojni poteštat u oporuci izrazio želju da ona pripadnu njegovu Splitu, što se na koncu i dogodilo i ona su danas izložena u Galeriji umjetnina.

Novootkrivene činjenice, a prije svega ona da DORH-u prije 20 i nešto godina ništa nije bilo sporno u liku i djelu dr. Ive Tartaglie, mogle bi biti od pomoći obitelji koja je na čelu s nećakom Sinišom Petrom Mihom ovih dana uputila žalbu na odbijanje revizije Vrhovnom sudu RH. U prvostupanjskom postupku su odbijeni jer po sudu, unatoč predočenim rodnim listovima, krštenicama i ostalim dokumentima, nisu dokazali svoju bilošku vezu s pokojnikom.

Nećakova žalba

“Čudno je sročena presuda iz koje se ne može vidjeti da su ročištu od 8. travnja 2021. prethodila još dva ročišta, 26. studenog 2020. i 18. siječnja 2021. Ni na jednom ročištu nije bio spomenut, odnosno doveden u pitanje moj zakonski red.”

“Ne shvaćam da se iz priloženog krsnog lista Ive Tartaglie, u kojem se vide imena njegova oca i majke, koja su ista i na krsnom listu moga oca Julija, ne može povezati da su braća, a iz moga krsnoga lista vidi se da je Julije moj otac, dakle ja sam nećak Ive Tartaglie. Sumnju u ovo nikad nisu iskazali, zato je ova konstatacija o mom „nedopuštanju“ djelovala na mene šokantno, jer to se nije moglo vidjeti ni u zapisnicima prethodnih ročišta – stoji, među ostalim, u njegovoj žalbi”, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari