Španjolski Vrhovni sud potvrdio svoju odluku: Katalonski premijer mora napustiti svoju funkciju

izvor: wikimedia commons

Španjolski Vrhovni sud povrdio je u petak odluku prema kojoj predsjednik katalonske vlade Quim Torra (56) mora napustiti svoju funkciju jer je prošli mjesec osuđen na godinu i pol dana zabrane obnašanja javnih dužnosti.

Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj, prije tjedan dana je priopćila kako Torrina vjerodajnica zastupnika izabranog u parlamentu Katalonije ne vrijedi. Mora napustiti i dužnost predsjednika katalonske vlade na koju je došao poslije regionalnih izbora u Kataloniji održanih 21. prosinca 2017. godine.

Torra je bio uložio žalbu Vrhovnom sudu koji ju je u petak odbacio. Tijekom dana se očekuje Torrino javno obraćanje. Katalonske stranke koje zagovaraju nezavisnost najavile su kako će ga podržati u ostanku na poziciji dok su stranke desnice koje podržavaju cjelovitost Španjolske zatražile da odmah napusti ured.

Konačno rješenje ovog slučaja moglo bi doći tek za nekoliko tjedana.Viši sud pravde Katalonije osudio je u prosincu Torru jer je tijekom predizborne kampanje u travnju odbio skinuti simbole potpore zatvorenim zagovornicima nezavisnosti s javnih površina. Torra mora platiti i novčanu kaznu od 30.000 eura.

U svibnju su u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, bili održani lokalni izbori te oni za Europski parlament. Torra je tijekom predizborne kampanje odbio ukloniti žute vrpce sa zgrada institucija, a također i transparent „Sloboda političkim zatvorenicima“ izvješen na pročelju zgrade katalonske vlade u Barceloni. Žute vrpce simboliziraju zahtjev za oslobođenjem dužnosnika.

Predsjednika katalonske vlade bili su upozorili da vlada mora ostati neutralna tijekom predizborne kampanje, odnosno da ne smije javno promicati ideje jedne skupine koja se natječe na izborima. Sudac je u u prosincu presudio da je Torra prekršio izborni zakon. Osuđen je i zbog neposluha.

Torra je optužio sud za pristranost nazvavši presudu „političkim procesom“. Španjolsku je optužio za „progon, kriminaliziranje i pokušaj micanja vlade Katalonije“. Tijekom suđenja je rekao kako je isticanjem simbola „branio prava i slobode osuđenih dužnosnika“.

Komentari