Španjolski Vrhovni sud odbio osloboditi katalonskog eurozastupnika osuđenog zbog referenduma o nezavisnosti

Španjolski Vrhovni sud odbio je u četvrtak pustiti na slobodu Oriola Junquerasa – osuđenog na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije – bez obzira na činjenicu da on ima status zastupnika u Europskom parlamentu.

Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, nalazio se u pritvoru kada je u svibnju na listi Katalonske republikanske ljevice (ERC) bio na izborima izabran u Europski parlament. Zbog toga nije mogao sudjelovati na konstituirajućoj sjednici parlamenta te ondje preuzeti dužnost.

U listopadu je osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Sud Europske unije u Luxembourgu presudio je 19. prosinca kako je Junqueras imao pravo na imunitet eurozastupnika u trenutku kada je bio izabran u Europski parlament. Slijedom toga, u svibnju mu je španjolsko pravosuđe trebalo dopustiti da ode u Europski parlament i preuzme mjesto zastupnika. A onda je španjolsko pravosuđe trebalo od Europskog parlamenta zatražiti poništenje imuniteta eurozastupnika.



Nakon te presude suda u Luxembourgu odvjetnici Junquerasa zatražili su njegovo puštanje na slobodu kako bi otišao u parlament u Bruxellesu. Španjolsko državno odvjetništvo tvrdilo je da se ta presuda odnosi na razdoblje iz svibnja, kada je bio optužen i pritvoren, ali ne i na razdoblje od listopada kada je osuđen.

Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj, prošli tjedan je odbila dati Junquerasu dozvolu da ode u Bruxelles i preuzme mjesto. Junquerasova obrana se žalbom obratila Vrhovnom sudu no sud je u četvrtak potvrdio da on mora ostati u zatvoru te da zbog osude u Španjolskoj ne može obnašati dužnost zastupnika.

Komentari