Španjolska i Njemačka pogođene požarima, u Italiji zbog suše nedostaje vode

Foto: Hina

Više požara bukti u Španjolskoj gdje su u nedjelju temperature ipak malo niže nakon tjedna ekstremnih vrućina, u Njemačkoj požar gori blizu Berlina, a Italija je žestoko pogođena sušom, javljaju u nedjelju agencije.

Spasilačke službe nastavljaju se u nedjelju boriti protiv više požara uz Španjolskoj, dok val vrućine koji je stigao ranije nego inače počinje jenjavati.

Najveći šumski požar uništio je dosad više od 25.000 hektara u planinskom masivu Sierra de la Culebra u regiji Castilja i Leon, javile su regionalne vlasti.

Zbog požara koji je izbio u srijedu moralo je biti evakuirano 14 sela, odnosno više stotina ljudi. Njima je u nedjelju dopušten povratak zbog povoljnije situacije, rekli su lokalni dužnosnici. Više je cesta ponovno otvoreno, kao i željeznička linija između Madrida i Galicije koja je u subotu bila privremeno zatvorena.



U drugim dijelovima zemlje šumski požari gore u Kataloniji i u Navari, regiji u kojoj su i u nedjelju temperature ekstremno visoke. Temperature više od 40 stupnjeva Celzija zabilježene su u Španjolskoj cijeli tjedan, ali su u nedjelju pale u većem dijelu zemlje.

Njemačka
U Njemačkoj vatra koja gori u šumovitom predjelu jugozapadno od Berlina proširila se dalje na jug, ali požar postaje sve slabiji, rekao je u nedjelju ujutro glasnogovornik vatrogasne postrojbe.

“Helikopter je izmjerio područje. Zahvaćeno je oko 100 do 110 hektara. Vatra se proširila na jug/jugoistok”, rekao je.

Zabrinutost izazivaju naleti vjetra koji se predviđaju kasnije u nedjelju.

Italija
Sve veća suša pogađa i Italiju, a regije na sjeveru zahtijevaju od države da proglasi izvanredno stanje.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli rekao je ovaj vikend da je proglašavanje izvanrednog stanja “neizbježno”, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. O tom će pitanju na sastanku idućeg tjedna u Rimu raspravljati regionalni čelnici s vladom.

U raznim dijelovima te mediteranske zemlje kiša nije pala oko četiri mjeseca. Rijeka Po ima najniži vodostaj u zadnjih 70 godina. Nedostatak vode mogao bi utjecati na slabiju žetvu u Pijemontu, Lombardiji i Emiliji-Romagni.

Na mnogim mjestima rezervoari za vodu su prazni, a za prijevoz vode koriste se cisterne. U nekim se pak mjestima voda smije koristiti samo za piće ili za nužne aktivnosti.

U nekim dijelovima zemlje prinosi su pali za polovicu, prema procjenama poljoprivredne industrije.

Pogođena je i mliječna industrija, a zbog neobične vrućine i nestašice stočne hrane krave daju i do 10 posto manje mlijeka.

 

Komentari