Spajić o članarini u HOK-u: Prvo provesti analizu poslovanja i zadovoljstva obrtnika

screenshot

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Daniel Spajić komentirao je u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o obrtu.

Spajić je poručio kako se u važećem Zakonu o obrtu nalazi i odluka o obveznom doprinosu kojega plaćaju svi obrtnici nakon isteka početnog perioda od dvije godine, a koji je ograničen na 2 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka sukladno Zakonu o porezu na dohodak koji trenutačno iznosi 4.000 kuna.

“U skladu s tim ovlastima, Skupština HOK-a donijela je 17.12.2020. odluku o obveznom doprinosu u iznosu od 79 kuna mjesečno, znači kunu manje od zakonskog maksimuma koji je trenutačno na snazi. Nema sumnje da je mnogim obrtnicima iznos doprinosa od 950 kuna godišnje značajan izdatak, pogotovo u ovo doba koronakrize kada su mnogi od njih suočeni s ogromnim padom prihoda”, istaknuo je Spajić.

Spajić je uvjeren kako su obrtnici mali subjekti koji ponaosob ne mogu napraviti ništa za poboljšanje uvjeta poslovanja obrtnika te da trebaju jaku i aktivnu udrugu koja će sinergijski ujediniti njihove snage kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.



“Na reprezentativnom uzorku treba provesti detaljniju analizu zadovoljstva obrtnika radom Komore, kao i učinkovitost raspolaganja prikupljenim sredstvima, pa na osnovi tih rezultata eventualno podržati ovakav prijedlog”, predložio je Spajić.

‘Nemamo osjećaj u javnosti kako je HOK poput HGK institucija za uhljebljivanje kadrova vladajućih ili institucija koja se često nađe u korupcijskim aferama’

Spajić vjeruje kako obrtnici imaju puno većih briga od ovih 950 kuna godišnje, a to su korupcija koja ih onemogućava da masovnije sudjeluju u procesima javne nabave te nizak standard građana koji su u najvećoj mjeri kupci njihovih proizvoda i usluga.

“Ja dolazim iz najsiromašnije županije druge najsiromašnije države u EU – iz Virovitičko-podravske županije. To je županija koja ima jedva 6.500 eura BDP-a po stanovniku. Otprilike koliko i afrički Gabon, ako ste uopće čuli za tu zemlju. U ukupnoj javnoj nabavi RH naša županija sudjeluje s nevjerojatnih 0,7 posto, statistička smo pogreška”, komentirao je zastupnik Domovinskog pokreta.

Dodao je da kada se ovome pridoda činjenica da je RH vjerodostojno uvijek među prve tri zemlje u EU po razini korumpiranosti, posebice u manjim lokalnim sredinama gdje je to posebno izraženo, jasno je u kakvim uvjetima žive i posluju obrtnici u Virovitičko-podravskoj županiji.

“Situacija nije puno bolja niti u ostalim dijelovima zemlje u kojoj je prosječna plaća još uvijek ispod 7.000 kuna, a prosječna mirovina niti 40 posto prosječne plaće. Prema procjenama Eurostata stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u Hrvatskoj je tek na 2/3 prosjeka EU i u takvom stanju uskoro ulazimo u Europsku monetarnu uniju”, upozorio je Spajić.

‘Što će tamo raditi naši umirovljenici s prosječnom mirovinom od 350 EUR?!’

Prema Spajiću, ovome treba pridodati i negativne demografske trendove koji drastično smanjuju potencijalno tržište za većinu obrtnika budući je Hrvatska u prošlom desetljeću izgubila skoro 10 posto stanovništva, a na raspolaganju je država imala desetke milijardi kuna za demografske mjere i ruralni razvoj koji su potrošeni uglavnom stihijski i nenamjenski. Spajić dodaje kako obrtnici dijele sudbinu većine stanovnika ove zemlje koji žive od svoga rada.

“Guši ih korupcija te demografsko i gospodarsko zaostajanje. Možda će analiza pokazati da treba ukinuti obvezni doprinos i time im uštedjeti 950 kuna godišnje. Međutim, za značajnije poboljšanje statusa i standarda većine naših obrtnika potrebno je puno više od toga. Potrebne su korjenite reforme javne uprave, pokretanje gospodarskog rasta zemlje, preokret demografskih trendova te odlučna borba protiv korupcije u kojoj su, za sada, naši radari potpuno zakazali”, zaključio je Spajić.

Komentari