Spajić: Novac za borbu protiv korupcije usmjeriti na natječaje u HZZO-u

screenshot

U Saboru je u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta o proračunu govorio zastupnik Daniel Spajić.

“Iz rasprava vezanih uz usvajanje proračuna za sljedeću godinu vidjeli smo kako je Vlada u proračunu koji iznosi oko 157 milijardi kuna uspjela izdvojiti čak 14 tisuća kuna za borbu protiv korupcije. Izdvojila je toliko, iako smo prema službenim izvješćima EU-a među najkorumpiranijim zemljama Unije. Ovim putem želim dati doprinos idejama kako pametno investirati tih 14 tisuća kuna.

Iz dokumenta “Obrazloženje financijskog plana HZZO-a za 2020. i projekcija za 2021. i 2022.” razvidan je niz činjenica koje su uzrok takvog stanja. Vidi se kako je to još uvijek ‘javna ustanova’, iako se prema direktivama EU-a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje već odavno trebao transformirati u osiguravajuće poduzeće i svoje poslovanje učiniti transparentnim.

Također, vidi se kako su ukupni prihodi i rashodi Zavoda za svaku sljedeću od tri godine veći od prihoda i rashoda planiranih za prethodnu godinu. Pa tako za 2022. sežu do skoro 29 milijardi.



Bez obzira na silne milijarde zdravstveni djelatnici napuštaju RH. Najveći dio ovih sredstava prikupi se od poslodavaca koji na bruto plaću uplaćuju doprinose od 16,5 posto i to neograničeno. Ovaj neograničeni doprinos jedan je od uzroka što smo tako nekonkurentni i neprivlačni za investitore.

U zadnjih 5 godina troškovi lijekova porasli su za nevjerojatnih 50 posto, na 7,65 mld kn. Još jedan Pelješki most! Bez obzira na to projekt eLijekovi stalno se odgađa, a njime bi se trebalo uvesti sustavno upravljanje troškovima lijekova. – Na osnovi inicijalne snimke potreba bolničkog sustava RH i istraživanja tržišta oko okvirne cijene digitalizacije, provedene prije više od 2, iz EU fondova odobreno je preko 300 mil kn sredstava.

To je trebao biti jedan od najvećih digitalnih projekata u javnoj upravi. Međutim, zbog klanovskih borbi unutar Ministarstva zdravstva godinama nije bilo natječaja za odabir dobavljača. Konačno, ovo ljeto izdani su natječaji za izradu specifikacije potreba i izradu natječajne dokumentacije te natječaj za ključnog eksperta koji će nadzirati projekt digitalizacije bolničkog sustava kada jednom bude pokrenut.

I onda, odnekud se pojavljuje Sanaderov ministar zdravstva Neven Ljubičić, osniva poduzeće Aenona Consulting i kao jedini ponuđač dobiva natječaj za ključnog eksperta u iznosu od 1,13 mil kn, što je neuobičajeno visoka cijena za usporedive projekte. Na glavni natječaj izradu specifikacije i natječajne dokumentacije (3,35 mil kn) javlja se SAMO konzorcij tvrtki DiMeros i Navada. Tvrtka Navada, koja se prema podacima s interneta bavi uređenjem svadbenih salona, u prošloj godini imala je 1.000 kn prometa!!! Firma DiMeros u prošloj godini imala je manje prihode od iznosa natječaja (samo 2,8 mil kn).

Na ovako značajan natječaj na obje stavke javio se samo po jedan ponuđač što jasno govori o tendencioznom pisanju natječajne dokumentacije. To je valjda taj novi HDZ, koji se riješio Sanaderovih ljudi i navada poslovanja!!! Na isti dan 25. kolovoza ove godine tvrtka CUSPIS javlja se kao jedini ponuđač za održavanje Centralnog sustava zdravstva, uz iznos ponude od 6 mil kn. Njen vlasnik Vinko Kojundžić bio je direktor IT-a HZZO-a u Sanaderovo vrijeme te je otišao u Veliku Britaniju zbog interesa DORH-a za njegov rad. I sada radi pod britanskom adresom.

CUSPIS je udvostručio prihode u 2019. u odnosu na 2018. godinu jer je gospodin Kojundžić vrlo blizak Ministarstvu zdravstva te samostalno ili u suradnji s drugima dobiva značajne poslove koje dodjeljuje Ministarstvo. Zaključno: – Umjesto da iskoristi povijesnu priliku da o trošku EU-a digitaliziramo naš zdravstveni sustav, zbog negativne selekcije oko Ministarstva i tendencioznog pisanja natječaja na koje se redovito javlja samo jedan (unaprijed odabrani) ponuđač, Hrvatska je u opasnosti da izgubi odobrena sredstva.

Dapače, vjerojatnost da će se ovo dogoditi je prilično velika s obzirom na to kakve su tvrtke odabrane da obave ovako važan zadatak. Ako projekt i uspiju pokrenuti, velika je vjerojatnost da će EU tražiti povrat sredstava (kao nedavno za vodovod u Istri) zbog činjenice da se na natječaj javlja samo po jedna ponuđač. Stoga molim nadležne institucije da ovih rezerviranih 14.000kn mudro ulože jer možda tako dođemo do digitalizacije zdravstva i uvođenja reda u troškove najneurednijeg javnog sustava u RH.”, rekao je Spajić u Saboru.

Komentari