Spajić ministru Butkoviću: Zašto odbijate primiti predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika?

Screenshot

Zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić uputio je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu pitanje ministru Olegu Butkoviću.

Danijel Spajić je podsjetio kako je u proteklih 15 mjeseci Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika održala niz sastanaka s ministrom te da su se obratili svim relevantnim institucijama s ciljem upozoravanja na posljedice predizbornog trgovanja i podilaženja lokalnim političkim čelnicima.

“Kako ste i sami upoznati, u ožujku 2019. na snagu je stupio pravilnik kojim je, između ostaloga, jednostrano određena zabrana prometovanja teretnih vozila preko graničnog prijelaza Mursko Središće. Od tog trenutka, bez pravne izmjene statusa i međunarodnog ugovora koji ga uređuje, taj prijelaz više nije moglo koristiti gotovo 90 posto prijevoznika“, poručio je Spajić.

Spajić tvrdi kako su ignorirali zahtjev Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika da se pravilnik stavi van snage, dok je Slovenija uzvratila odlukom kojom je faktički zatvorila prometovanje teretnih vozila na šest najvećih graničnih prijelaza.



“Tek kasnije uvidjeli ste posljedice zatvaranja Murskog Središća, najavili stavljanje pravilnika van snage, i sastali se sa slovenskom stranom. Rezultat držite u tajnosti do zadnjeg momenta, jer ste, prema tvrdnjama prijevoznika, dogovorili dozvolu prometovanja samo za prijevoznike sa sjedištem u Dalmaciji i na sjeveru, a prijevoznici sa sjedištem u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji su izigrani i ograničeni na samo dva prijelaza“, ističe Spajić te dodaje kako je od tog događaja prošlo petnaest mjeseci.

Koronakriza zabila je zadnji čavao u lijes cestovnim prijevoznicima

Zastupnik Domovinskog pokreta izvijestio je kako je ministar održao u rujnu ove godine sastanak sa slovenskom stranom, međutim bez pisanog traga, a pritom odbija primiti predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika već četiri mjeseca dok je koronakriza zabila zadnji čavao u lijes cestovnim prijevoznicima.

“Ministre Butkoviću, pitam vas, zašto ne želite primiti predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika?”, zapitao se Spajić.

Ministar Oleg Butković odgovorio je kako pitanje nije točno te da je Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika bila prije desetak dana u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na temu ‘Zimske službe i prometovanja u zimskim mjesecima po hrvatskim autocestama’.

Netko ne priča istinu!

Spajić je iskazao nezadovoljstvo odgovorom budući direktno komunicira s predsjednikom Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika koji je jučer potvrdio da se nisu vidjeli sa ministrom.

“Netko ne priča istinu! Vi kažete da ste ih primili, oni kažu da niste. Kažu mi i da su rekli da će prosvjedovati, a vi ste im rekli – prosvjedujte!“, odgovorio je Spajić te dodao kako on zna o temi malo više budući da dolazi iz realnog sektora, da je imao vlastitu tvrtku za cestovni prijevoz i da nije klasični političar.

“Ja ću opet danas razgovarati sa predsjednikom Udruge, mogu ja njih pozvati da stanu pred novinare i kažu tko priča istinu, a tko ne. Ako oni lažu, ja vam se unaprijed ispričavam,”, zaključio je Spajić.

Naknadno je na svom Facebooku komentirao kako je ministar Butković današnjim odgovorom pokazao kako izvrće činjenice u svoju korist i kako nema sluha ni kompetencije za rješavanje problema u cestovnom prijevozu te da će Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika demantirati njegove tvrdnje.

 

Komentari