ŠOKANTNE OPTUŽBE! Supruga hrvatskog konzula traži pomoć: ‘Gurnuo me u devetom mjesecu rizične trudnoće’

Vojko Bašić/Cropix

“Bila sam u devetom mjesecu visokorizične trudnoće kada me je Hrvoje gurnuo”, ispričala je za Blic supruga bivšeg hrvatskog konzula Hrvoja Vukovića u Srbiji, Jelena Kosjer Vuković.

“Nasilje trpim odavno, od rođenja prvog djeteta, ali prije 30. studenog 2021. se nisam usudila prijaviti. To su činili susjedi. Prešutjela sam više puta jer me je Hrvoje molio da ga ne prijavljujem, pošto će izgubiti titulu, zvanje, status. Obećavao je da se neće ponoviti, da će se popraviti. Sve se, međutim, nastavilo i tokom moje druge trudnoće. Susjedi su bili svjedoci, prijavljivali su redovno, ali bi svaki put to bilo zataškano”, rekla je.

Kako tvrdi, ona je nakon godina zlostavljanja, podnijela četiri kaznene prijave protiv njega u Srbiji i jednu u Hrvatskoj zbog obiteljskog nasilja. Medijima se obratila nakon što je prema njenom viđenju situacije cijeli slučaj zataškan i jer “mjesecima strahuje za svoj život i živote svoje dvije djevojčice”.

Vuković je prošle godine u studenom opozvan sa funkcije, ali ne zbog nasilja za koje ga je supruga, inače doktorica, prijavljivala, već zbog diplomatskog skandala. Prema njezinim riječima, policija ima službene zapisnike o gomili prijava iz 2021. godine.



“Vozio je mog brata na haubi”

Prvi incident se dogodio, kako kaže, kada su susjedi reagirali 2. ožujka prošle godine. Supružnici su stariju i tada jedinu kćer, koja je u tom trenutku imala šest mjeseci, odveli na pregled u Novi Sad, iz kojeg je Jelena Kosjer Vuković. Dok je ona bila u apoteci, njen suprug diplomat, za kojeg njegova još zakonita supruga tvrdi da ima problem s alkoholom i psihoaktivnim supstancama, stavio je nosiljku sa bebom na krov automobila i – sjeo u auto!

“Kada je htio dodati gas, naišao je moj brat i uzeo nosiljku s bebom, praktično joj je spasio život! Hrvoje se potom autom zaletio na njega i nosio ga na haubi. Sve su to gledali naši susjedi i pozvali policiju. Hrvoje je ostavio auto s diplomatskim tablicama u kojem je bila beba na ulici i otišao u  kafić, gde je nastavio piti. Beba je za to vrijeme bila sama u autu. Tada se pojavilo više automobila policije i interventne policije. Rekla sam da ga neću prijaviti, a nije htio ni moj brat, zato što sam ga molila. Policajci su mi tada rekli da ništa ne bih dobila ni da ga prijavim, jer ga štiti diplomatski imunitet”, ispričala je Jelena Kosjer Vuković.

“Gurnuo me u 9 mjesecu trudnoće”

Hrvoja je, kaže, osobno prijavila za nasilje 30. studenog 2021, kada je bila u devetom mjesecu visokorizične trudnoće.

Bila sam ispred konzulata s majkom kada me je gurnuo. To su vidjeli i prolaznici, a zabilježile su i kamere konzulata, ali snimci pripadaju državi Hrvatskoj. Pozvala sam policiju. Tada je izazvao diplomatski skandal. Policija je došla i on je policajce Srbije, protivno Bečkoj konvenciji na osnovu koje je akreditiran u Srbiji, uveo u konzulat”, ispričala je Jelena Kosjer Vuković.

Hrvoje Vuković se, kako kaže, tada pozvao se na diplomatski imunitet, a potom se pojavio generalni konzul Velimir Pleša koji se naljutio kada je zatekao uniformirane osobe u konzulatu i sve ih je rastjerao, pošto policija Srbije ne smije ući u prostorije konzulata druge države.

Hrvoje i Jelena završili su u policiji. Ona je, kako kaže, tada bila pred porođajem i pozlilo joj je, pa je naredna tri dana provela u bolnici. Njen odvjetnik je podnio kaznenu prijavu, ali se do danas ništa nije dogodilo. Hrvoje Vuković nije dobio čak ni hitnu mjeru zabrane prilaska i komuniciranja sa žrtvom nasilja.

“Svaki put kada sam pričala sa inspektorima stavljali su mi do znanja da je Hrvoje zaštićen (diplomatskim imunitetom)”, kaže Jelena Kosjer Vuković za “Blic” koji piše da Vuković i dalje živi u Srbiji iako su na dogovor o skrbništvu nad djecom išli u Zagreb. Taj susret je završio prijavama policiji. On je nju prijavio za verbalno nasilje, a ona njega za fizičko.

Komentari