ŠOK IZ BEOOGRADA! Gradonačelnik ‘pljunuo’ žrtve: Ratko Mladić je branio srpski narod

Twitter

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić poslao je neke poprilično nevjerojatne poruke relativizacije zločina, konkretno onih Ratka Mladića.

Naime, Inicijativa mladih za ljudska prava tražila ga je da ukloni mural u Beogradu koji je posvećen ratnom zločincu i nekadašnjem zapovjedniku Vojske RS-a, Mladiću.

Šapić kaže, o grafitima i komunalnom redu se može pričati, no javnost moli da u to ne miješaju “Haški tribunal i njegove presude”.

“U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i morat ćete sačekati nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mesto i ispunjava vam te vrste ‘haških’ želja”, piše Šapić na Twitteru. No, najšokantnije tek stiže. Šapić, naime, ne zna je li Mladić počinio ratne zločine, no zna da je “branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”.



‘Ne znam tko je što radio tijekom rata u BiH’
Šapić tako navodi da je Haški tribunal za njega izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog zapovjednika Armije Bosni i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića, nekadašnjeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Ratka Mladića.

“Ne znam tko je što radio tijekom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jest da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerojatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Je li on u tijeku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, rekao je gradonačelnik Beograda.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala gradonačelnika Šapića da komunalnim službama naredi uklanjanje murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

U priopćenju, YIHR navodi da su već 365 dana zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnica Sarajeva:
Šapiću je odgovorila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, napisavši na Facebooku kako bi kao “gradonačelnik grada Beograda i doktor znanosti za kakvog se predstavlja Šapić trebao biti upoznat s osnovama međunarodnog kaznenog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”.

https://www.facebook.com/Gradonacelnica.Benjamina.Karic/posts/pfbid0j5WCreq3hQo9Vo2UjQF8u4oUVBLBhpVKvDsNjJzPjmw1sS4uNmsiXddHhA57FtNMl

“On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za kaznene sudove izrekao drugostupanjsku presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce”, navela je Karić u objavi na Facebooku.

Dodala je i kako će Gradska uprava Sarajeva Šapiću “službeno dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme, pa ne zna što se dešavalo – ali imaju institucije koje jesu i znaju”.

Tko je novi gradonačelnik Beograda? Optužen da voli četnike i plagira doktorat
Bivši vaterpolski reprezentativac Srbije i SR Jugoslavije Aleksandar Šapić početkom tjedna izabran je za novog gradonačelnika Beograda i to kao kandidat liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”.

Šapić je nekada bio visoki dužnosnik danas oporbene Demokratske stranke. Dosad je bio predsjednik gradske općine Novi Beograd.

Poslije izlaska iz DS-a formirao je udrugu “Za naš grad”, a potom i stranku Srpski patriotski savez, koju je potom sjedinio s Vučićevim naprednjacima, pa je u svibnju 2021. izabran za potpredsjednika Središnjeg odbora SNS-a. Vaterpolom se bavio od 1984., a za reprezentaciju SR Jugoslavije, državne zajednice Srbije i Crne Gore, te potom Srbije, nastupao je od 1995. do 2008. godine.

Osim toga, Aleksandar Šapić otvoreno zagovara četničku ideologiju. Oporba ga proziva za protupravnu gradnju u novobreogradskom naselju Bežanijska kosa te za plagiranje doktorata iz područja industrijskog menadžmenta. Na sve prozivke Šapić je odgovorio kako protiv njega mogu podnijeti kaznenu prijavu ako sumnjaju da je učinio nešto protuzakonito, prenosi Dnevno.hr

 

Komentari