Socijalni radnici održali tihi prosvjed ‘Sustav socijalne skrbi godinama vapi za izmjenama. To je apel da nam se pomogne’

Mirela Pačak Sahadžić Foto: Screenshot/N1

Socijalni radnici održali su polusatni tihi prosvjed u srijedu ispred svojih ustanova. Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske pozvao je sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi na prosvjed ‘Čujete li našu šutnju’ u 12 sati. 

“Htjeli smo se okupiti kako bismo dali podršku kompletnom sustavu socijalne skrbi. Svaki govor mržnje koji je usmjeren prema nama i našem poslu je jedna vrsta omalovažavanja nas kao djelatnika”, rekla je zamjenica povjerenika Sindikata Mirela Pačak Sahadžić ispred Centra za odgoj i obrazovanje Lug u Lugu Samoborskom za N1.

Upitana na čemu bi trebalo poraditi kako bi se poboljšala situacija u sustavu, rekla je: “Sustav treba usmjeriti na način da su ljudi svjesni da radimo s najtežom populacijom, da smo izloženi stresu i da nam treba pomoć i podrška u radu, a ne govor mržnje”.

Dodala je kako je ružni komentari o socijalnim radnicima osobno vrijeđaju kao osobu koja je svoju struku usmjerila radu s najtežom populacijom.Defektologinja i voditeljica škole Vesna Hribar Skukan rekla je da je tragičan događaj u Novoj Gradiški potresao sve, pa i socijalne radnike.

“Sustav socijalne skrbi vapi godinama za izmjenama. Postoji veliki nedostatak ljudstva. Mi imamo više stotina korisnika na jednog socijalnog radnika, a trebalo bi ih biti 50”.

Tvrdi da se reforma sustava godinama obećaje.

“Nikakve promjene nisu vidljive dok se ne dogodi tragedija. Ne znam kako se može posvetiti pažnja kakva je potrebna sustavu socijalne skrbi u takvom megaministarstvu. Zar je zaista ovo samo krivnja socijalnog radnika? Tu onda kreće love na vještice sa svih strana. To je apel da se nama pomogne, u svim ustanovama”, objasnila je.

Komentari