Šmit: U tijeku je premještaj 40-ak pacijenata iz Petrinje

Nikola Cutuk/PIXSELL

U Petrinji traje premještaj 40-ak pacijenata iz izdvojenog objekta sisačke bolnice, gdje se nalazi pulmološki odjel, odjel palijativne skrbi i covid odjel sa 16-17 pacijenta, doznaje se od Ivane Šmit, predsjednice Hrvatske udruge bolničkih liječnika i liječnice sisačke bolnice.

“U Petrinji zasad, koliko imam informacija, nema teže ozlijeđenih u potresu, popadalo je nešto žbuke na ljude, ali nije bilo teže ozlijeđenih”, izjavila je Šmit za Hinu, koja je odmah nakon potresa iz Siska došla pomoći oko zbrinjavanja pacijenata iz Petrinje.

Po njezinim riječima, pacijenti iz Petrinje premještaju se u KB Dubrava i Arenu Zagreb te u karlovačku i druge zagrebačke bolnice.

Tri najteža covid pacijenta koji su na respiratoru preuzela je karlovačka bolnica, dok se ostali na kisiku prebacuju u zagrebačku Arenu.



“Pacijente s pulmologije vjerojatno će preuzeti Klinika za plućne bolesti u Rockfellerovoj u Zagrebu a tražimo rješenje za 20 palijativnih pacijenta od kojih će dio vjerojatno ići u Dugu Resu”, kaže Šmit.

Palijativne pacijente, koji su nepokretni i ovisni o tuđoj njezi i pomoći, dragovoljci su zajedno sa vatrogascima iznijeli u dvorište do transporta a ostali su do premještaja smješteni u zgradu u dvorištu koja nije stradala u potresu i koja je relativno stabilna.

Šmit kaže i kako je u sisačkoj bolnici nastradala bolnica “stare interne”, iz 1894. godine, gdje se nalazi kardiološki odjel i odjel intenzivne i koronarne jedinice. “Ta dva odjela su potpuno devastirana i pacijenti se moraju izmještati, s stradala je navodno i zgrada kirurgije”, kazala je Šmit.

Komentari