Smiju li ZET-ovi kontrolori tražiti osobnu iskaznicu? Evo konačnog odgovora

Ovlasti kontrolora u javnome prijevozu i dalje zbunjuju mnoge ljude. Često nije jasno kako postupiti u pojedinim situacijama, a da to bude u skladu sa zakonima.

Vrijeme je da se razbiju sve nedoumice oko toga tko ima kakve ovlasti kada je riječ o neugodnim situacijama na relaciji putnik-kontrolor.

Iz MUP-a poručuju da je propisano da je putnik za vrijeme vožnje dužan imati ispravnu voznu kartu, koju je na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika (kontrolora) dužan predočiti radi kontrole. Ako putnik na zahtjev kontrolora ne predoči voznu kartu radi kontrole, čini prekršaj i može mu se izreći novčana kazna od 150 do 500 kuna (članak 57. stavku 1. točke 1. Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika).

Što se dogodi kada putnik ne želi kontroloru pokazati voznu kartu?

Ako ju pak nemaju, treba imati na umu da vas može legitimirati (od vas tražiti osobnu iskaznicu) samo policajac. Dužnost je kontrolora da zatraži dokument kojim će utvrditi identitet osobe u prekršaju, ali na putniku je hoće li ju pokazati ili ne.



No, putnik mora biti svjestan da kontrolor zbog toga ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe. Ukoliko se odluči na ovaj potez, ne smije zadržavati putnike u vozilu, niti van njega. Jednom kada izađete iz vozila na vama je hoćete li zaista pričekati policiju s kontrolorom na stanici ili samo otići dalje svojim putem.

Kada se plaća kazna?

Također, kazna na licu mjesta se ne naplaćuje. Prema čl. 38. točka 1. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu za prekršaj da je putnik zatečen u vozilu bez valjane karte propisana kazna je od 500 do 800 kuna. Ako se u roku od 8 dana plati iznos od polovice propisanog minimuma novčane kazne, odnosno 250 kuna, ne vodi se prekršajni postupak, piše MojFaks.

Komentari