Smijenjen urednik mađarskog portala, tvrdi da je ugrožena sloboda medija

screenshot

Glavni urednik neovisnog informativnog internetskog portala u Mađarskoj dobio je otkaz jer je medijima, kako je službeno priopćeno, otkrio sadržaj internenih dokumenata o redizajnu najčitanijeg portala u zemlji, javlja u četvrtak AFP.

Szabolcs Dull, glavni urednik portala Index.hu, je prošli mjesec izrazio neslaganje s vlasnicima oko te odluke, tvrdeći da je zbog ‘vanjskih pritisaka’ ugrožena neovisnost tog medija.

Ustvrdio je da je sloboda portala da objavljuje članke koji su kritični prema vladi premijera Viktora Orbana “u velikoj opasnosti”, no s time se ne slaže Laszlo Bodolai, čelnik zaklade u čijem je vlasništvu izdavač portala, i negira da se Index postupno stavlja pod političku kontrolu.

“Politička neovisnost Indexa nije ugrožena”, priopćio je Bodolai.



No, za većinu od 100 novinara Indexa, smjena Dulla je “neprihvatljiva” i to su jasno dali na znaje u otvorenom pismu upravi.

Kako navodi AFP, problemi su počeli kada je Miklos Vaszily, poslovni čovjek blizak Orbanovoj vladi, kupio 50 posto dionica Indexa i tako dobio veliki utjecaj.

Posljednjih godina, većina neovisnih medija poput Indexa je ili zatvorila svoja vrata, ili su ih otkupili provladini saveznici ili su se priklonili vladajućima.

Komentari