SMIJEMO LI SAMO TAKO UZIMATI TUĐE OBJAVE I FOTKE S FEJSA? Stručnjakinja upozorava: Evo što je sve kažnjivo!

Zahvaljujući tehnološkom napretku, novinarstvo kao profesija iz godine u godinu evoluira, mijenja pristup poslu, sve više se informira putem društvenih mreža, informacije crpi iz različitih podcasta i javnih objava, dok istovremeno reportaže, feljtoni i klasični intervjui “jedan na jedan” (koji se danas brzinski odrađuju putem maila ili chata) – sve više pripadaju povijesti.

Tužbe “novog doba”

Unatoč činjenici da se ulaskom u 21. stoljeće novinarstvo bitno promijenilo, problemi sa kojima se susreću novinari su isti. Pored cijele siline tužbi zbog klevete, iznošenja neistina, neprovjerenih informacija, nanošenja duševnih boli i slično, pojavile su se i tužbe „novoga doba“ usmjerene protiv novinara.

Riječ je o tužbama zbog korištenja fotografije sa Facebook profila ili profila bilo koje društvene mreže, prenošenje ili citiranje objava pojedinih korisnika, kao i „skidanje“ videozapisa korisnika društvenih mreža.

Što može učiniti novinar kako bi se zaštitio tužbi, od kojih su neki i kazneno prijavljeni, doznajemo od stalne sudske vještakinje za intelektualno vlasništvo i jedne od najpoznatijih marketinških stručnjakinja, doc.dr.sc. Hedde Martine Šola:



Što činiti prije preuzimanja fotografije?

Komentari