Službeno: Bratu i sestri Šegoti određen istražni zatvor!!

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

O uhićenjima Patrika i Tamare Šegota danas smo već pisali. Oni su prvo sprovedeni u Zagreb, a zatim su privedeni na ispitivanje u USKOK. Ova priča dobila je svoj nastavak jer im je odrežen istražni zatvor.

Zašto baš pritvor?

Šegotama je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je sudac istrage odbio prijedlog Uskoka da ih se zatvori i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Uskok smatra kako ne postoji osnova za odbijanje njihovog prijedloga te je najavio žalbu na odluku suca istrage.

Ovu odluku objasnili su i iz USKOK-a gdje kažu: “Tužiteljstvo je zatražio istražni zatvor protiv dvoje okrivljenika zbog postajanja opasnosti od utjecaja svjedoke i zbog postojanja opasnosti od ponavljanja djela.”

“Sudac istrage našao je da postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo i odredio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke dok je u odnosu na naš prijedlog da se odredi istražni zatvor i za ponavljanje djela odbio, za što smatramo da ne postoji temelje te ćemo u tom dijelu vjerojatno podnijeti žalbu.”



Što su radili?

Šegoti se na teret stavlja kazneno djelo primanja mita vezano uz poslovanje u vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Gradskih groblja, a ovako je to uhićenje prokomentirao njegov odvjetnik Vladimir Terešak:

Šegotu se također sumnjiči da je jednome poduzetniku pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat platio oko 670 tisuća kuna. Očigledno je da je riječ o Bukovcu.

Spomenuti pokojni poduzetnik Nenad Bukovec bio je vlasnik tvrtke Prigorac građenje koja je poslovala s Gradskim grobljima, a prošlog tjedna počinio je samoubojstvo. Navodno je i on bio pod mjerama istražitelja i bio bi uhićen sa Šegotom i ostalima da je živ.

Osim toga, istražitelji sumnjaju da je Šegota osigurao Bukovcu da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnicama Markovog polja i Kašine te na popravcima oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa.

Sumnja se da su Šegota i Bukovac dogovorili poslove u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna od čega je naplaćeno 2,8 milijuna kuna, a od čega je Šegota kao mito primio najmanje 673 tisuće kuna. Policija i Uskok dodaju da je mito isplaćeno u korist osječke tvrtke u vlasništvu Šegotine sestre Tamare Šegote koja je osumnjičena za pomaganje u primaju mita.

Uz to, sumnja se da je Šegota tijekom kolovoza i rujna 2020. u dogovoru s Bukovcem inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za pokretanje četiri montažna objekta za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana te svijeća i suvenira na novoizgrađenom parkiralištu uz groblje Mirogoj.

Pritvor ipak samo njima

Osim brata i sestre Šegote, uhićeni su i pomoćnik direktora u Gradskim grobljima Zagreb Drago Pleša, Ana Marija Končić, inače kći pokojnog Jadranka Crnića, nekadašnjeg predsjednika Ustavnog suda te njezina referentica Suzana Plivelić i sesvetski poduzetnik Alen Peruško.

Končić i Plivelić se sumnjiče da su u lipnju dogovorile s Peruškom, koji je kolateralna žrtva u ovom slučaju, žurno brisanje založnog prava s nekretnine tvrtke u vlasništvu Peruškovog sina za naknadu od 500 kuna koje su također međusobno podijelile.

Ipak, Končić i Plivelić neće ići u pritvor jer su u međuvremenu udaljene s dužnosti na sesvetskom sudu.

Komentari