SLUČAJ ZAVADLAV Policija potvrdila pucanje tijekom potjere, dan nakon dogodio se zanimljiv susret u kafiću

facebook

Dva tjedna nakon trostrukog ubojstva u splitskom Varošu dok traje psihijatrijsko vještačenje nad Filipom Zavadlavom (25) na površinu izlazi sve više detalja o krvavoj suboti kada su ubijeni: Marin Boban (25), Marin Ožić Paić (25) i Jurica Torlak (38).

Saznajemo tako i da je tijekom potjere za osumnjičenim Zavadlavom bilo i pucanja iz službenog policijskog oružja. Nadalje, javio se i svjedok koji kaže kako je dan nakon zločina među prvim gostima kafića Borsalino gdje je uhićen Filip Zavadlav, bio njegov brat Stanislav te je za Slobodnu Dalmaciju ispričao što se po kvartu govori o tom posjetu u zoru.

Dok je trajala policijska potjera još se nije znalo da je ubojica odbacio kalašnjikov te je policija imala informaciju kako je u bijegu naoružana i opasna osoba. U sklopu sveopće akcije tijekom koje su još pokušavali utvrditi identitet i locirati počinitelja pozvani su svi policijski službenici da se stave na raspolaganje. Tako su angažirani policajci iz svih postaja, a oni koji nisu bili dežurni taj vikend i otišli van Splita, primjerice na selo u lov, sjurili su se nazad u najkraćem roku.

U središtu grada, odmah u blizini mjesta smaknuća tri osobe, raspoređeni su službenici Postaje prometne policije kojima su podijeljene duge cijevi te je prilikom rukovanja oružjem došlo i do opaljenja metka. Dogodilo se to u Matoševoj ulici, a metak je pogodio službeno policijsko vozilu, probio ga i ponovno izletio vani, ali na sreću nitko nije pogođen.



Prema jednoj verziji, do pucnja je došlo zbog neiskustva s rukovanjem takvim oružjem jer policajac nije provjerio je li metak u cijevi. S obzirom na situaciju u kojoj su obaviješteni da gradom krstari ubojica naoružan kalašnjikovom, uznemirenost i visok stupanj nervoze su očekivani.

Druga zanimljiva zgoda dogodila se u nedjelju ujutro kada su se u kafiću u Starčevićevoj ulici počelo skupljati prvi gosti iz kvarta. Večer prije su po Filipa Zavadlava u taj kafić došli policajci. S njim u društvu je bio otac mu Ante, mlađi brat mu Stanislav te socijalni radnik koji je i dogovorio mirnu predaju s policijom. Tamo je upućen tim specijalne i interventne policije koji je u roku od nekoliko minuta Filipa Zavadlava uhitio na vratima, dok je izlazio iz ugostiteljskog objekta.

Mlađi mu brat Stanislav je tada također odveden s njima u Prvu policijsku postaju u Splitu gdje je proveo veći dio večeri i noći. Neprospavana noć nije ga omela da se ujutro rano, odmah po otvaranju pojavi u Borsalina. Ušao je u kafić, došao do stola za kojim je sjedio večer prije s ocem i bratom, ali nije ni naručio piće. Sjeo je za stol i trenutak kasnije je već bio na nogama u izjurio vani.

– Sada svi pričaju je dan prije kada je došla policija po brata mu i njega sakrio nešto ispod stola po što je došao sutradan. Tako sam i čuo da se sam Stane hvalio da je sakrio “piz”. Ali, ljudi uvijek svašta pričaju o ovisnicima jer se mnogima zamjerio laganjem i varanjem. Ja ga jesam vidio tog jutra i nije mi bilo jasno zašto ulazi i izlazi kao “bez glave”. Mislio sam da je potresen svime što se događa – kazao je naš sugovornik.

Stanislav je, naime, ovisnik o heroinu, a upravo je zbog njegovih dugova i došlo do velikog dijela problema u obitelji Zavadlav. Zbog ovisnosti je i odbijao policijsku zaštitu nakon zločina jer mu je problem nabaviti heroin s policijom u pratnji. Nakon što je napadnut na Kili nekoliko dana nakon trostrukog ubojstva, pokušalo se nagovoriti ga na liječenje u komuni, ali nije bio spreman. Treći brat je također imao problema s ovisnošću te se liječi u komuni u Crnoj Gori.

Službeno objašnjenje policije

Službena verzija potvrđuje ispaljenje hica iz policijskog oružja tijekom potjere te nudi pojašnjenje.

– Oko 18.30 sati prilikom pražnjenja i odlaganja službenog naoružanja u stražnji dio službenog kombi vozila koje se nalazilo u Matoševoj ulici u Splitu, došlo do opaljenja jednog streljiva iz službenog naoružanja prilikom čega je nastalo oštećenje u vidu jednog proboja na unutrašnjem drvenom dijelu i vanjskom metalnom dijelu na bočnoj strani vozila.

Policijski službenik raspoređen u Postaji prometne policije Split koji je bio angažiran na zadaćama pronalaska osumnjičenika vezano uz kaznena djela ubojstva, oko 18.30 sati u prtljažni prostor je spremao zaštitnu opremu i naoružanje kojom prilikom se dogodilo opaljenje na naprijed opisani način i nastala je materijalna šteta na vozilu. Na oštećenom vozilu obavljen je očevid – pojasnili su iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari