Supruga Bandićevog vozača u pandemiji dobila posao u državnoj službi. Ministra Marića uhvatili s ‘prstima u pekmezu’

Znate li tko je Edita Krajina? Ona je supruga Zdravka Krajine, vozača pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, koja je do ljeta prošle godine vodila računovodstvene poslove u Dječjem vrtiću Budućnost u Mihanovićevoj ulici. Tada je prekinula radni odnos i zaposlila se u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Njezin rad u vrtiću komentirala je Lidija Burmaz, ravnateljica vrtića Budućnost. Rekla je kako “ju je zatekla na tom radnom mjestu, a može reći kako je Edita Krajina bila izuzetno profesionalna, odgovorna i besprijekorna u poslu”. Napomenula je kako nije znala tko joj je suprug.

O zapošljavanju Edite Krajine dosad su pisali mediji. Iz Fonda za zaštitu okoliša su rekli kako je “Edita Krajina zaposlena sukladno općim aktima Fonda i da ne postoji izričita propisana obveza provođenja javnog natječaja za zapošljavanje iako se oni u praksi u pravilu provode”.

Prošle godine su dvije djelatnice Sektora za financijske poslove u kratkom vremenu otišle u mirovinu, tri su zbog prelaska na druga radna mjesta raskinule ugovor o radu, a pet ih je bilo na porodiljnom. Otišla je i voditeljica Sektora za financijske poslove, pa je postojala potreba za hitno zapošljavanje na to radno mjesto.



I onda se u Fondu ukazala molba Edite Krajine za zapošljavanje. No, za to je suglasnost morao dati ministar financija Zdravko Marić jer je Vlada zbog odluke o ograničavanju sredstava predviđenih u proračunu zbog pandemije covida predvidjela iznimno zapošljavanje samo ako za to postoji opravdani i obrazloženi razlog. Fond je to i učinio i obratio se Ministarstvu s molbom da zaposle Editu Krajinu, a ono mu je udovoljilo.

Spretna financijašica

U Fondu navode “da je riječ o djelatnici koja ima završen Ekonomski fakultet u Zagrebu, koja posjeduje radno iskustvo i stručna znanja na poslovima vezanim uz financije, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, uključujući planiranje i kontrolu financijskih sredstava te financijsko-računovodstvene poslove”.

Vjerojatno je tako jer je Edita Krajina vrlo spretna u preuzimanju poslova. Naime, ona je u razgovoru s policijskim istražiteljima rekla kako je sa suprugom preuzela tvrtku Eko sajam d. o. o. od čovjeka koji im je obavljao sitne popravke na kući. Tvrtka je u konačnici i prepisana na Editu Krajinu.

Dodala je kako se tvrtka bavila samo organizacijom manifestacija, ali da se ona nije miješala u operativnu provedbu poslova, koju je vodio isključivo njezin suprug. Edita Krajina pretpostavlja da je sve zahtjeve za dodjelu površina Grada Zagreba pisao njezin suprug.

Komentari