Slovenski ministar opravdava otimanje dionica Mercatora Agrokoru

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek tvrdi da je odluku o oduzimanju dionica Mercatora Agrokoru državna Agencija za zaštitu konkurentnosti (AVK) donijela autonomno, te je opravdava kao zakonitu mjeru, prenose slovenski mediji.

“Naš državni organ je reagirao jer Agrokor nije prijavio koncentraciju punionice vode Costella, a sada se izgovaraju i traže krivca”, izjavio je Počivalšek za “Delo”, reagirajući na izjave izvanrednog povjerenika Agrokora i glavnog direktora Fortenova grupe Fabrisa Peruška da se de facto radi o pokušaju eksproprijacije privatnog vlasništva i nesrazmjernoj mjeri bez zakonskog temelja.

Slovenija neutemeljeno otuđila Agrokorove dionice Mercatora



Počivalšek tvrdi kako je AVK u travnju ove godine upozorio Agrokor da nije prijavio koncentraciju Costelle prilikom preuzimanja te tvrtke 2016. godine.

“Oni su arogantno išli mimo toga i prekršili zakon, a AVK je sada poduzeo svoje mjere”, naveo je Počivalšek, ali dodao da ga AVK o tome nije izvijestio, prenosi Delo.

AVK-ov prijedlog (od 16. prosinca) o oduzimanja dionica Mercatora čija je tržišna vrijednost 140 milijuna eura, radi osiguranja naplate globe od 53,9 milijuna, još se ne može provesti jer je na njega u roku osam dana moguća pritužba na okružni sud u Ljubljani, prenose slovenski mediji, a sud onda odluku mora donijeti u roku 48 sati od zaprimanja žalbe.

Ako sud odbije žalbu i potvrdi prijedlog zapljene dionica, dionice Mercatora preuzima slovenska Financijska uprava, dio ministarstva financija, koja dionicama upravlja najviše šest mjeseci, odnosno sve dok Agrokor ne plati izrečenu globu, navodi Delo, te dodaje da bi bila riječ o presedanu jer se to do sada u Sloveniji još nije dogodilo.

U Fortenovi međutim upozoravaju da niti odluka AVK o nesrazmjernoj globi od 53,9 milijuna eura nije pravomoćna, jer su na nju podnijeli zahtjev sudske zaštite svoje imovine u Sloveniji.

Pitanje Mercatora i njegova prijenosa na Fortenova grupu u Sloveniji ponovo obnavlja polemike je li bilo dobro prodati najveći slovenski trgovački lanac Agrokoru, u vrijeme kad je Mercator bio u financijskim teškoćama.

Ekonomist i jedan od lidera sindikata zaposlenih u trgovini Lado Rožič kazao je za komercijalnu tv postaju POP-TV kako je uvjeren da će se Mercatorova uprava – ako ga priključe Fortenovi – “preseliti u Zagreb”, čime će Slovenija izgubiti i neće moći kontrolirati novčanik tok svog najvećeg trgovca.

Rožič je kazao da slovenska vlada u sadašnjoj situaciji zato ne bi smjela popuštati, te da je neprimjereno što se Fortenova obratila veleposlanicima, jer su visoke kazne regulatora koje oni naplaćuju kompanijama koje se ne drže pravila tržišnog natjecanja “nešto uobičajeno” u svijetu.

“Slovenska vlada mora inzistirati na tome da se poštuje zakon i ne popuštati kao bivša vlada koja je prodala Mercator, kazao je Rožič, dodavši kako bi se “gospodin Peruško trebao zapitati o neovlaštenoj državnoj potpori Fortenovi”, te kako bi “Slovenija Europskoj komisiji trebala prijaviti nedopuštenu državnu pomoć i način na koji su na Fortenovu prebačene Mercatorove nekretnine, odnosno zemljišta”.

Komentari