Slovenski mediji i oporba govore o neuspjehu Cerara i Šareca

Čelnik slovenske oporbe Janez Janša ocijenio je u četvrtak kako je jučerašnje mišljenje neovisnog odvjetnika na Sudu EU o nenadležnosti za slovensku tužbu vezano uz arbitražu zapravo neuspjeh slovenske politike i poraz zadnjih dviju vlada koje su pokrenule i podupiru tužbu.

Čelnik najjače oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer kazao je na Twitteru da se slovenska vlada pravi iznenađenom takvim mišljenjem neovisnog odvjetnika iako je unaprijed znala da će se to dogoditi.

Troškove tužbe bi trebao platiti Miro Cerar

Ocjenu neovisnog odvjetnika o nenadležnosti tog suda za slučaj slovenske tužbe Janša je komentirao ironičnom opaskom da bi visoke troškove tužbe morao iz svog džepa platiti ministar vanjskih poslova i bivši premijer Miro Cerar.

Janša je 2010. isprovocirao referendum na kojemu su Slovenci odlučivali o tome hoće li prihvatiti arbitražni sporazum o graničnom prijeporu s Hrvatskom, pri čemu je tadašnja vlada Boruta Pahora vodila kampanju za potvrđivanje arbitraže, a oporba i Janša za njeno odbacivanje i pribjegavanje bilateralnim pregovorima. Na referendumu je tijesnom većinom (51:49) arbitražni sporazum Pahor-Kosor bio potvrđen.



Na desnici još uvijek utjecajni Dimitrij Rupel kaže pak da jučerašnje stajalište Priita Pikamäeja kako sud EU-a nije nadležan i da granica Slovenije i Hrvatske nije utvrđena znači da se treba vratiti pregovorima s Hrvatskom, jer je taktika dviju zadnjih vlada bila pogrešna.

“Sada  smo u slijepoj ulici, moramo se vratiti natrag i dogovoriti kako s Hrvatskom opet uspostaviti normalne odnose”, izjavio je Rupel, koji se svojedobno s Janšom protivio potpisivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, te tvrdio da je do toga u vrijeme Pahorove vlade došlo pod “međunarodnim pritiskom” kako bi se izbjeglo blokiranje hrvatskih pristupnih pregovora.

Jučerašnje izjave slovenskog političkog vrha da nema alternative za rješenje graničnog pitanja osim pristanka Hrvatske na provedbu arbitražne presude te da je to stvar “vladavine prava” čije bi osporavanje, po riječima Mire Cerara, ugrozilo Balkan pa i EU, nailaze međutim na potporu velikog dijela javnosti i medija, osobito u lijevo-liberalnom dijelu političkog spektra.

Slovenski mediji napali pravnog stručnjaka iz Estonije

Tako mariborski list “Večer” mogućnost da se sud EU-a proglasi nenadležnim za slovensku tužbu naziva posljedicom “lobiranja” Hrvatske kod, kako tvrdi, “politički pristranog”  pravnog stručnjaka iz Estonije, ali i posljedicom destruktivnog djelovanja slovenske političke oporbe koja potiče istragu oko djelovanja slovenskih tajnih službi u vrijeme arbitraže.

Ljubljansko  “Delo” navodi pak u komentaru kako bi se na rješenju slovenske tužbe morala angažirati Europska unija koja je “sponzorirala” arbitražni sporazum s Hrvatskom. EU sada, kako se čini po reakciji neovisnog odvjetnika suda u Luksemburgu, zauzima “neutralno” stajalište ne želeći se zamjeriti ni Sloveniji ni Hrvatskoj jer je riječ o kompliciranom pitanju, dodaje list.

“Ako naša tužba na sudu padne, onda će iz te neprilike trebati naći put s više diplomatske i druge mudrosti”, navodi se u komentaru “Dela” iz pera Petera Žerjaviča.

Istaknuta slovenska pravnica i bivša nezavisna odvjetnica na sudu EU-a u Luksemburgu Verica Trstenjak kazala je za portal Siol.net da nema mnogo nade da se Sud EU-a proglasi nadležnim u tom slučaju, jer on u 80 posto slučajeva uvaži analizu neovisnog odvjetnika. Moguće je da se proglasi nadležnim, ali u to ne vjerujem, kazala je Trstenjak te dodala da je u tužbi Slovenija morala više naglaska dati argumentima s područja europskog prava, a ne s područja međunarodnog prava.

Komentari