Slovenski Institut za javno zdravlje izdao nove preporuke za treću dozu cjepiva

Ilustracija

Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je u utorak dopunjene preporuke za cijepljenje trećom dodatnom dozom cjepiva protiv Covida-19, a glavne su novosti za one koji su cijepljeni vektorskim cjepivima da se smanjuje vremenski razmak za primanje treće doze cjepiva u odnosu na prve dvije.

Cijepljenje trećom dozom slovenski su epidemiolozi do sada preporučivali starijima od 65 godina. Sada se preporučuje svima koji su navršili 50 godina, no mogu ga dobiti i stariji od 18 godina. Za one koji su cijepljeni vektorskim cjepivima skraćuje se vrijeme kada se može primiti treća doza.

Tako se, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, treća dodatna doza preporučuje nakon najmanje dva mjeseca onima koji su bili cijepljeni vektorskim cjepivima, dok za one koji su dobili mRNA cjepivo ostaje pravilo da se treći put cijepe nakon šest mjeseci, objavio je NIJZ na svojim web stranicama.

Dodatno treće cijepljenje u pravilu će se za sve obavljati mNRA cjepivima, osim ako za pojedince postoje kontraindikacije za to cjepivo.



Za treće, dodatno cijepljenje za pojačanje zaštite u pravilu se koristi puna doza cjepiva Pfizer-BioNTeh ili pola doze (0,25 mililitara) Moderninog cjepiva. Modernina vakcina se preporučuje samo za osobe starije od 30 godina, dok se za mlađe treba koristiti Pfizer-BioNtechovo cjepivo.

Oni koji su dokazano preboljeli Covid-19 treća dodatna doza cijepljenja nije potrebna, nove su preporuke slovenskog Instituta za javno zdravlje koje je potvrdila stručna skupina ministarstva zdravstva.

Direktor NIJZ-a Milan Krek kazao je u utorak na konferenciji za novinare da je Slovenija u teškoj epidemiološkoj situaciji i da prognoze pokazuju da će se broj novozaraženih i hospitaliziranih povećavati još dva tjedna.

“Tada će se krivulja okrenuti prema dolje, ako u međuvremenu ne dođe do kakvog novog žarišta”, kazao je Krek, ne negirajući da epidemiolozi predlažu vladi 10-dnevno potpuno zatvaranje ako se stanje ne popravi.

Na ozbiljnost situacije i preopterećenost bolničkih kapaciteta u epidemiji Covida-19 upozorio je u utorak i slovenski predsjednik Borut Pahor, apeliravši na građanke i građane da se što prije cijepe.

“Približavamo se granicama izdržljivosti zdravstvenog sustava i situaciji kad bi liječnici mogli biti u situaciji da se moraju odlučiti kome od oboljelih nuditi zdravstvenu skrb, a kome ne. Mi smo jedini koji možemo pomoći da se to ne dogodi, zato se cijepimo i poštujmo donesene mjere i pravila”, upozorio je Pahor u utorak, prenose slovenski mediji.

Komentari