Slovenija zaoštrava granični režim. Jedan od razloga je i taj što su Slovenci lagali?

Ilustracija Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa “zelene” na “žutu listu” epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali  slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

Posebni uvjeti za one na “žutoj” listi, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim izuzecima a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično. Hojs je istaknuo da vjeruje kako se Hrvatska “relativno brzo”, ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na “zelenu” listu sigurnih država.

Pooštren režim i jer su Slovenci lagali

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi s “crvene liste” epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevnu obvezujuću karantenu i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnji tjedan dnevno bilježen dvoznamenkasti broj infekcija. Zbog toga će nositelji slovenskih dokumenata od ponoći na subotu, kada iz Hrvatske dolaze na slovensku granicu, na graničnom prijelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako ih to zatraži granična policija.



Komentari