Slovenija ostaje u svim međunarodnim misijama, unatoč napetostima na Bliskom istoku

Slovenija i dalje ostaje u svim međunarodnim vojnim misijama, izjavio je u petak slovenski premijer Marjan Šarec pošto su se u četvrtak u domovinu vratili slovenski vojnici iz Iraka, što je zbog nekih “šumova u komunikaciji” izazvalo dosta kontroverzi i kritika.

Šestorica slovenskih vojnika koji su bili sa ostalim članicama koalicije smješteni u bazi u Erbilu na sjeveru Iraka sinoć je vladinim zrakoplovom iz Istanbula, kamo ih je iz Erbila preveo saveznički avion, prebačeno u Ljubljanu, objavili su mediji.

Slovenija se za evakuaciju odlučila nakon iranskog raketnog napada na bazu u Etrilku u noći na srijedu, a prvo je bilo predviđeno da se izvede zajedno s evakuacijom njihovih njemačkih kolega, od čega se odustalo nakon što je Njemačka zbog smirivanja stanja u Iraku od toga odustala, kazao je Šarec.

Ne radi se o povlačenju i Slovenija će i dalje ostati prisutna u svim misijama koje povećavaju ugled slovenske vojske i Slovenije u svijetu i moramo se ponašati kao vjerodostojan partner kako bi naši partneri na nas mogli računati, kazao je Šarec, prenose slovenski mediji.



Ministar obrane Karl Erjavec kazao je u četvrtak da bi novi kontingent slovenskih vojnika  mogao biti upućen u Irak 1. veljače, a možda i prije ako se prilike u toj državi smire kako bi mogli sudjelovati u obučavanju kurdistanskih snaga na sjeveru Iraka, što im je u posljednje vrijeme bilo onemogućeno.

Napao ih Janša

Slovenska opozicija dosta je kritična prema odluci ministarstva obrane i predsjednika Boruta Pahora da se slovenski vojnici iz Erbila privremeno  povuku, na što se nisu odlučile ostale saveznice koje imaju vojnike na sjeveru Iraka, te zbog šumova u javnoj komunikaciji kojom su visoki dužnosnici to u različitim prilikama nazivali evakuacijom, povlačenjem ili relokacijom, a kritike su osobito bile upućene ministru Erjavcu.

Šarec je kazao da je kritičan prema prevelikom uključivanju javnosti i komunikaciji visokih dužnosnika u tom slučaju, te da je bilo bolje da se o pitanju raspravljalo iza zatvorenih vrata, a onda javnosti u Sloveniji objavilo konačnu odluku.

Neizravno je privremeno povlačenje iz Erbila i stanje u slovenskoj vojsci komentirao vođa opozicije i bivši premijer Janez Janša koji je na svom twitter profilu ocijenio da obučenost slovenskih vojnika i stanje u slovenskoj vojsci nisu na zadovoljavajućoj razini.

Također je objavio rezultate ankete po kojoj se dvije trećine Slovenaca zauzima za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka za mlade u trajanju najmanje šest mjeseci, što on i osobno podržava.

Komentari