Slovenija neutemeljeno otuđila Agrokorove dionice Mercatora

Fortenova

Fortenova grupa izvijestila je u srijedu da je slovenska regulatorna agencija AVK Agrokoru privremeno oduzela dionice Mercatora, te smatra da je time neutemeljeno oduzeto privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije.

Fortenova u priopćenju ističe da se privremena mjera oduzimanja dionica temelji na “nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni” od 53,9 milijuna eura, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi.

Naime, zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd., AVK je u rujnu ove godine kaznio Agrokor s 53,9 milijuna eura. Na tu kaznu Agrokor se žalio.

Odlukom donesenom u ponedjeljak AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 posto udjela u Mercatoru kao sredstvo osiguranja za plaćanje te kazne.

Prema obrazloženju AVK-a, koncentracijom je Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki koja je vlasnik slovenske tvrtke Costella d.o.o. te je sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja u Sloveniji morao prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju. Budući da takva prijava nije podnesena, AVK je pokrenuo postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti.

Agrokor takvu odluku AVK-a smatra potpuno neutemeljenom uz obrazloženje da je sve odluke vezane uz akviziciju donio i proveo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Agrokorove uprave.

Odluka AVK-a po mišljenju Fortenove nije imala veze s Agrokorom d.d. već s Agrokorom AG iz Švicarske, koji nije pod kontrolom Agrokora d.d., već ga je na početku vodio isključivo Todorić, a od 2017. nadalje njime upravlja administrator/povjerenik kojeg je imenovao švicarski sud i koji je u listopadu 2019. u ime Agrokora AG na adresu AVK poslao obrazac o koncentraciji.

Peruško: Gruba i namjerna zloporaba zakona

Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, izjavio je da odluka AVK-a “gruba i namjerna zlouporaba zakona”.

“Rješenje AVK-a je doneseno samo kako bi poslužilo za oduzimanje i otimanje dionica Mercatora i kako bi na taj način neizravno usporilo odnosno spriječilo prijenos imovine Mercatora iz Agrokora na Fortenova grupu”, rekao je Peruško.

Dodao je da je AVK-ova odluka “samo priprema terena za oduzimanje privatnog vlasništva na temelju ‘prometnog’ zakona”.

Slično se po njegovim riječima dogodilo kad je državna banka SID intervenirala u prijenosu dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu, pravdajući to zaštitom dobavljača.

Kazna je narazmjerna

Nepravomoćna je kazna nedvojbeno nerazmjerna, budući da kompanija o kojoj je riječ, Costella d.o.o., ostvaruje tek nešto više od 1 milijun eura godišnjeg prihoda. Tu je kompaniju Ivica Todorić, odnosno Agrokor AG iz Švicarske, stekao još 2016. godine, kažu u Fortenovi.

Tvrde i da je oduzimanje dionica Mercatora samo po sebi također uvelike nerazmjerno, budući da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna iznosi 53,9 milijuna eura.

Ističu i da je privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora donesena na temelju zakona o prekršajima i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju primjerice kod prometnih prekršaja ili sličnih prekršaja koji su otkriveni in flagranti, a koje su počinili stranci.

Dodaje se da slovenski zakon o prekršajima koji je u ovome slučaju primijenjen radi oduzimanja dionica, načelno predviđa mogućnost da se strancu koji primjerice prebrzo vozi privremeno zaplijeni vozačka dozvola ili automobil dok ne plati kaznu, zbog opasnosti od bijega.

No, nijedan od tih preduvjeta ne može biti ispunjen kada je riječ o valjano postojećem stranom pravnom subjektu, budući da ne može pobjeći niti se može skrivati, kaže se u priopćenju Fortenove.

Dodaje se i da je AVK čekao dva mjeseca da bi zatražio privremeno oduzimanje, što, kako se navodi, dodatno dovodi u sumnju namjere AVK-a kao i da do sada AVK nikada nikome nije kao osiguranje nekog plaćanja ništa zaplijenio, a kamoli na temelju zakona o prekršajima.

U Fortenovi smatraju i da je kazna od 53,9 milijuna eura nesrazmjerna, jer Costella globalno ostvaruje nešto više od milijun eura prihoda, a dodaje se i da AVK nikada do sada nije naplatila kaznu višu od nekoliko stotina tisuća eura.

Oduzimanje Agrokorovih dionica Mercatora provedeno je bez odluke suda i temeljem zakona koji se primjenjuje u pravilu na prometne prekršaje, što čini Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore, kažu u Fortenovi.

Komentari