Slovenija Hrvatskoj posuđuje 40 000 doza Pfizera

Ilustracija Foto: Facebook

Slovenska Vlada je na dopisnoj sjednici odlučila posuditi Republici Hrvatskoj 40.950 cjepiva protiv covida.

Hrvatska je od Slovenije, kako se navodi u priopćenju slovenske Vlade, tražila posudbu 40.000 doza Pfizera, prenosi N1.

Povećana potražnja za Pfizerom
Proteklih je tjedana, naime, došlo do povećane potražnje za cjepivom Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNtech, objavio je u nedjelju HZJZ.

Među razlozima navode da je to cjepivo u Hrvatskoj, uz Vaxzevria (Astra Zeneca), najčešće korišteno cjepivo protiv COVID-19 kojim je provedeno cijepljenje tijekom cijele 2021. godine. To se cjepivo ujedno koristi i za dovršetak cijepljenja kod osoba koje su započele cijepljenje Vaxzevria (Astra Zeneca) cjepivom te kao booster doza kod osoba cijepljenih i cjepivom Comirnaty i cjepivom Vaxzevria. Sada posljednjih tjedana pojačan je interes necijepljenih osoba koje među ostalim najčešće potražuju cjepivo Pfizera za provedbu cijepljenja.


U prosincu stižu velike količine
“Obzirom se ovaj i sljedeći tjedan očekuje malo kašnjenje isporuke Pfizerova cjepiva od svega nekoliko dana te da će već u prvom tjednu prosinca ponovno početi dolaziti velike količine tog cjepiva protiv COVID-19, cjepiva će biti više nego dovoljno za sve, a cijepljenje se može odvijati bez zastoja. Valja napomenuti da su Pfizerovo i Modernino cjepivo oboje po vrsti mRNA cjepiva te da su podjednako učinkovita u pružanju zaštite od teških oblika bolesti COVID-19 i smrtnih ishoda te bolesti kod osoba koje su razvile zadovoljavajući imunološki odgovor nakon cijepljenja. Svih cjepiva ima dovoljno za nastavak provedbe cijepljenja protiv COVID-19”, kažu u HZJZ-u.

Komentari