Slovenija Hrvatima koji žive uz granicu ne dopušta odlazak na groblje

Hrvatski građani na granici sa Slovenijom u Kvarnerskom zaleđu zbog strogih slovenskih mjera ne mogu do grobova svojih bližnjih.

Đeni Šamanić živi u Hrvatskoj u mjestu Rupa, a groblje je u Sloveniji u Jelšanama. Zbog korone i slovenskih pravila put od dva kilometra je nemoguć.

“Meni su na granici bili rekli da nema potrebe da ja idem na groblje jer to nije nekakva obavezna stvar koja je njima bitna, nikoga ne zanima da ja želim ići na groblje i želim staviti svijeću na godišnjicu mojih roditelja”, razočarano kaže za Novu TV.

Bez obavezne karantene u Sloveniju, između ostalog, mogu oni koji idu na sprovod bliskim članovima obitelji uz točan sat i dan sprovoda i povratak unutar 24 sata, osobe koje granicu prelaze zbog održavanja kontakta s članovima uže obitelji i vraćaju se također unutar 24 sata te oni koji odlaze zbog neodgodivih osobnih ili poslovnih obaveza.



“Za sada u vezi korone i covida-19 ne mogu posjetiti grobna mjesta i slovenski policajci ih zbog tog razloga ne puštaju preko u Sloveniju, odbija se ulazak”, potvrdio je šef smjene na granici Sanjin Milih.

Komentari