Sladorana u Županji hitno pokreće pogon; Bolnicama će se donirati alkohol

Damir Glibusic / CROPIX

Zbog pandemije koronavirusom mnogi su medicinski proizvodi postali zlata vrijedni i nedostupni zemljama koje nisu samodostatne u proizvodnji kako zaštitne opreme, lijekova, pa i medicinskog alkohola bez kojega nema dezinfekcije.

Pripremaju se strojevi

Uvoz ne funkcionira, jer su mnoge zemlje zabranile izvoz ovih novih “strateških” važnih proizvoda. Na sreću, šećerana (Sladorana) u Županji sačuvala je stare strojeve za proizvodnju čistog etilnog alkohola.

Nekad se proizvodnja alkohola odvijala u županjskoj Sladorani, koja, potvrdio je Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, u čijem je sastavu ta tvornica šećera, ponovno pokreće proizvodnju čistog alkohola.

“Već tri godine u Sladorani se ne odvija proizvodnja alkohola, pa je prvi zadatak bio u Županji pronaći ljude koji su nekad radili na toj proizvodnji, od kojih su neki u međuvremenu otišli u mirovinu”, ispričao je Zadro.



Radit će punim pogonom

Sada su, dodaje, u tijeku nužni radovi na pripremi strojeva za početak rada, na pogonu se provodi remont i čišćenje. Drugi problem bio je brzo nabaviti dovoljne količine kvasca, nužnog za pokretanje alkoholnog vrenja iz melase.

Proteklih dana kontaktirali su proizvođače i konačno u okolici Zagreba pronašli partnera i potrebni kvasac. Slijedi ishođenje dozvola za osiguranje kretanja i transporta iz jednog kraja Hrvatske u drugi, a Zadro očekuje da će se sustav staviti u funkciju i pokrenuti proizvodnju već u srijedu, te da će, bude li sve prema planu, prve količine alkohola za dostavu biti spremne u četvrtak.

Koliko će alkohola proizvoditi, u ovom trenutku ne može procijeniti. Nekada je, prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona izlazilo oko 25.000 litara dnevno. No, u svakom slučaju će se, kaže Zadro, raditi punim pogonom i maksimalno, jer su svi svjesni da će potrebe u idućim tjednima i mjesecima biti velike.

“Potrebnih sirovina imamo i sve snage sada će se u Sladorani usmjeriti na proizvodnju alkohola”, dodaje Zadro.

Bolnicama će donirati

Priorite je opskrba bolnica. Već su utvrđene njihove pojedinačne potrebe, a kako potvrđuje Zadro, njima će potrebni alkohol Viro – donirati. Inače, zbog izvanrednih okolnosti i potrebe za proizvodnjom alkohola Sladorana će privremeno obustaviti dostavu melase, koja se koristi i za proizvodnju kvasca, kao i u prehrambenoj industriji i dodatak stočnoj hrani.

Pokretanje domaće proizvodnje i dobave svih roba i proizvoda koji su sada potrebni u ovim danima nastoji potaknuti i Ministarstvo gospodarstva, koje ih poziva da se s ponudama, cijenama i datumima moguće dostave jave na adresu Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva ([email protected]).

Osim koncentriranog alkohola, na popisu su i dezinficijensi za vodu, ruke i prostor, te zaštitne maske i naočale, zaštitne rukavice i kombinezoni, zaštitna medicinska odjeća i obuća, navlake za cipele, posteljno rublje za zdravstveni sustav, te respiratori, piše Samo pozitivno.

Komentari