Sladić je sve priznao. Detaljno je opisao kako je podmitio Rimac i ostale

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ante Sladić nedavno priznao sve što mu se stavlja na teret u postupku u kojem ga se istražuje zajedno s Josipom Rimac. Riječ je o davanju mita bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave od koje je za uzvrat očekivao pomoć kod izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Te su izmjene trebale ići u prilog Sladiću, koji je planirao ostvariti zaradu na uzgoju krava, piše Telegram. 

Budući da je priznao što je sve napravio ne bi li Uredba doista bila promijenjena, Ante Sladić pušten je da se u ovoj fazi postupka brani sa slobode. To samoj Josipi Rimac još uvijek nije onemogućilo obranu u kojoj ona, za sada, negira krivnju za malverzacije s Uredbom.

Sve je počelo u veljači ove godine kada se Sladić, koji je po struci teolog, no istovremeno i vlasnik tvrtki Gregoda Solin i Ekodar-Prerada bilja Plastovo, s još jednom poznatim stočarom, Josipom Ravlićem, osnivačem tvrtke Sirena d.o.o. iz Našica, obratio Josipi Rimac.

Tražili su, ispričao je stočar, da svoj politički položaj iskoristi kako bi preko Ružice Njavro, šefice kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, osigurala potrebne izmjene Uredbe. Sladić i Ravlić računali su da bi na taj način dobili više poticaja, te bi bili u prilici zakupiti veće površine zemljišta.



Evo što je Rimac dobila kao mito

Josipa Rimac je, tvrdi Uskok, preko Nataše Turbić, donedavne načelnice Gračaca, za Sladića i Ravlića trebala osigurati raspisivanje natječaja za zakup krških pašnjaka na svom području i to kako bi upravo dvojica stočara, koji su se povezali s bivšom državnom tajnicom, pobijedili na njima.

Kao mito Sladić je Josipi Rimac ponudio veći novčani iznos, te prijepis građevinskog zemljišta na području Rogoznice od nekih 10-ak tisuća kvadrata. Obećao je i nagrade za sve one koji u proces izmjene Uredbe budu uključeni. Novac je, kako su snimili istražitelji, Rimac preuzela 2. travnja ove godine u svojoj kući. Tada je Sladić kao nagradu Ružici Njavro, kako je sada sam priznao, a već se ranije moglo čuti u tajno snimljenim razgovorima, ponudio 10 do 15 tisuća eura. Josipa Rimac na to mu je odgovorila da je to sasvim “korektan iznos”.

Sladićevo mito za načelnicu Turbić Josipa Rimac poslala je, vjeruju istražitelji, preko kninskog gradskog vijećnika Milenka Tokmakčije, koji je također obuhvaćen ovom istragom, piše Telegram.

Komentari