Slab odaziv na cijepljenje protiv HPV-a, ali i informiranost

U Hrvatskoj se već godinama organizira cijepljenje protiv HPV-a, spolno prenosivog virusa koji može uzrokovati čak šest vrsta raka. Cijepljenje se među djevojkama i dječacima osmih razreda, a do kraja godine bit će dostupno i svima mlađima od 25 godina.

Budući da odaziv na cijepljenje nije zadovoljavajuć, po školama se provodi i edukativna akcija “Budi mrak”.

Edukative radionice održavaju studenti s Medicinskog fakulteta u kojima je dosad sudjelovalo 3 i pol tisuće učenika.

“Učenici najčešće nemaju blage veze, kako bi to rekli o transmisiji HPV-a, o tome koliko je on učestao. Oni se svi šokiraju kad saznaju da 80 posto spolno aktivne populacije se zarazi nekom vrstom HPV-a”, kaže Jana Jelenić, nacionalna koordinatorica mRak projekta i studentica Medicinskog fakulteta.



Nisu informirani ni oni koji odlučuju o cijepljenju.

“U Hrvatskoj svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati šest vrsta raka, a svaki treći ne zna da je cjepivo dostupno”, kaže dr. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

To moraju znati roditelji i djevojčica i dječaka.

“Kako ja to volim često slikovito reći, muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju od jednog do drugog nego i jedni i drugi sudjeluju i na neki način moraju snositi i odgovornost i mora im biti pružena zaštita”, kaže dr. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije u KBC-u Zagreb.

Cijepljenje u osmom razredu osnovne škole idealno je za prevenciju.

“Nema dobne granice, gornje,međutim preporuča se prije stupanja u spolne odnose. To je zato što cjepivo nije terapijsko, ono mora djelvati prije nego osoba bude izložena zarazi HPV-om”, kažu stručnjaci.

U Hrvatskoj je procijepljenost niska. Prošle godine cijepljeno je 39 posto djevojčica i 25 posto dječaka što je daleko od europskog cilja od barem 80 posto, piše HRT.

Komentari