Skuplje suncokretovo ulje, mliječni proizvodi, voće i povrće…evo koliko im je i zašto porasla cijena

Pixabay

Ako ste bili u trgovini i htjeli kupiti ulje tada vas je, vjerujemo, iznenadila cijena litre biljnog ulja. Naime, cijena suncokretova ulja je iznosila oko 10 do 11 kuna pa čak i manje, ako je bilo na akciji, a sada se litra kreće oko 15 kuna! To znači da je ulje prosječno poskupjelo oko 30 posto.

Treba napomenuti kako niz godina cijena ulja nije bila tako visoka, odnosno snizila se prije nekoliko godina kada je smanjen PDV na jestiva ulja i masti.

Koji je razlog poskupljenja ulja?

Izgleda da razlog nije u inflaciji već u Kini odnosno tome što je ta zemlja imala dosta veliki problem s afričkom svinjskom kugom.



“Oni naglo obnavljaju svoj stočni fond pa im je potrebna velika količina stočne hrane”, rekla je Zvjezdana Blažić,, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju objavio je Dnevnik.hr.

Pojasnila je kako je s jedne strane došlo do nagle potražnje, a ponuda je na globalnom tržištu loša zbog katastrofa u poljoprivredi pa je sve to rezultiralo rastom cijena. I na domaćim poljima nije bolja situacija. Naime, dok je ova godina za suncokret bila obećavajuća, došla je kiša koja je donijela štetu na poljima.

“Došle su velike oborine, jaki vjetar što je prouzročilo ovo polijeganje suncokreta. Bit će dosta veliki gubici, smanjen prinos, ali nešto će se isto i navršiti”, rekao je poljoprivrednik Ivan Rumbočić.

Ono čemu nije naštetila kiša dobro će se prodati, a ostalo će se naplatiti iz osiguranja. Postavlja se pitanje hoće li zbog toga cijena ulja i dalje biti visoka?

“Mi zadovoljavamo naše potrebe, ali druga je stvar to što mi zaista najveći dio proizvedenih žitarica i uljarica plasiramo u izvoz”, istaknula je Zvjezdana Blažić.

Najviše poskupio šećer

Promatrajući cijene u trgovini dolazi se do zaključka kako nije samo ulje poskupjelo. Kupci primjećuju kako su mnogi prehrambeni proizvodi poskupili za kunu, dvije, što ukupno na mjesečnoj bazi predstavlja osjetan trošak. Poskupjeli su mliječni proizvodi, jogurt, vrhnje, sirutka, ali i neki pekarski proizvodi kao i brašno i šećer.

Cijene hrane porasle su u cijelom svijetu. U travnju su dosegnule najvišu razinu od svibnja 2014. godine i to potaknute poskupljenjem šećera, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u travnju za dva boda u odnosu na revidiranu vrijednost u ožujku i iznosio je u prosjeku 120,9 bodova.

Najviše su u travnju porasle cijene šećera, za 3,9 posto u odnosu na ožujak, potaknute valom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagovješćuju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio nasade šećerne repe.

U odnosu na prošlogodišnji travanj cijena šećera viša je gotovo 60 posto.

Cijene žitarica više za 26 posto

Indeks koji mjeri promjene cijena biljnih ulja porastao je na mjesečnoj razini 1,8 posto, potaknut poskupljenjem soje, uljane repice i palminog ulja dok je suncokretovo ulje pojeftinilo prema izvještaju FAO-a. Cijene mesa porasle su 1,7 posto, odražavajući poskupljenje govedine i janjetine pod utjecajem “solidne potražnje” iz istočne Azije.

FAO-ov indeks cijena žitarica porastao je u travnju 1,2 posto na mjesečnoj razini. Na to ga je “potaknulo” 5,7-postotno poskupljenje kukuruza zbog zabrinutosti za urod u Argentini, Brazilu i SAD-u. Cijene pšenice uglavnom su bile stabilne dok su cijene riže pale, objavio je FAO.

U odnosu na prošlogodišnji travanj cijene žitarica bile su više 26 posto.

Cijene mliječnih proizvoda porasle su 1,2 posto na mjesečnoj razini zbog dobre potražnje iz Azije koja je poduprla cijene maslaca, obranog mlijeka u prahu i sira.

Prema hrvatskom Državnom zavodu za statistiku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju 2021. u odnosu na lipanj 2020., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za dva posto.

Skuplje voće i povrće

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u lipnju 2021. u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježene su više cijene na tržnicama i u prodavaonicama kod stolnog grožđa, breskvi, marelica, trešanja, višanja, nektarina, dinja, grejpa, rajčica, mladog luka, paprika, kupusa, kelja, mrkve, zelene salate, mladog krumpira, crvenog radića, mahuna, rotkvica, špinata i peršina. Primjerice cijena salatnih krastavaca na tržnicama u lipnju 2021 u odnosu na lipanj 2020 bila je viša 18 posto na tržnicama, a u prodavaonicama 20 posto.

Ipak jeftinije su u prosjeku bile jabuke, kruške, kiwi, lubenice, naranče, limun, jagode, banane, patlidžan, crveni luk, češnjak, cvjetača, grah, krumpir i šampinjoni, piše Novi list.

Komentari