Škoro: Živimo u državi u kojoj je normalno biti procesuiran, a potom opet obnašati visoke dužnosti

Screenshot/HRT

Nakon što su se jučer našli na udaru policije i USKOK-a zbog optužbi za primanje mita i namještanje poslova, saborski zastupnici danas su skinuli imunitet HDZ-ovu Draženu Barišiću i SDP-ovu Vinku Grgiću koji su se našli u središtu afere Janaf. I Barišić i Grgić tijekom dana su uhićeni, nakon čega im je određen i istražni zatvor.

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, kazao je u HRT-ovoj emisiji da je afera Janaf jedna u nizu koja se veže uz HDZ i SDP. Dodaje da je to nastavak “duopola koji vlada Hrvatskom”.

“Korupcijska hobotnica i klijentelizam poprimili su maha. Jučer smo mislili da ćemo skinuti saborski imunitet dvojici, a danas smo to učinili trojici”, kazao je.

Na pitanje treba li zastupnike podvrgnuti strožoj kontroli da se ne bi dogodila situacija kao s trećim zastupnikom kojemu je danas skinut saborski imunitet, Darku Puljašiću (HDZ), za kojega je istraga otvorena 2018. godine, a potom je bio na stranačkoj listi i postao zastupnik, Škoro je kazao da se prethodno treba donijeti potvrda o nekažnjavanju.



“Čudna su vremena. Živimo u državi u kojoj je normalno biti procesuiran, a potom opet obnašati visoke dužnosti”, izjavio je. Potom je na tvrdnju urednice Kristine Bojić o tome da je i na njegovoj listi bila pravomoćno osuđena osoba, a da se potom povukla, Škoro izjavio da su ustvari oni donijeli potvrde o nekažnjavanju, ali je jedna osoba imala proces koji je trajao 11 godina i završio se baš nekoliko dana prije izbora.

Smatra da bi mnogo izmjena trebalo učiniti kad je riječ o razini provjere. SDP je to promijenio početkom 2000-ih godina, tako da nema više tih operativnih provjera. Možeš biti ministar i što god hoćeš, bez operativne provjere. Ne možeš biti djelatnik u ministarstvu, ali možeš biti visoki državni dužnosnik, rekao je Škoro.

“Mislim da je ovdje odgovornost nadasve na gospodinu Andreju Plenkoviću, čovjeku koji je te ljude imenovao. Vidim da se pokušava sada oprati, ali on je direktno odgovoran”, istaknuo je predsjednik Domovinskog pokreta.

Kazao je da je u predizbornim kampanjama, za predsjedničke i parlamentarne izbore, naglašavao da je potrebno pravosuđe učiniti transparentnijim te da ga treba depolitizirati.

“Od Ustavnog suda koji je čisto političko tijelo, pa nadalje imamo ljude u pravosuđu koji su kadrovirani u Banskim dvorima ili oko Banskih dvora. U tom smislu ne vjerujem da će se dogoditi išta bitno. Svjedoci smo mnogih procesa, gdje policija obavi svoj dio posla. Istražne radnje se privedu kraju, a onda sve to skupa stane na pravosuđu. Mi u Saboru statiramo i dio smo jednog igrokaza”, kazao je.

Ponovio je “da se prave odluke donose u Banskim dvorima, između Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca i njihovih trgovačkih partnera, a onda se u Saboru samo dizanjem ruke osvjedočuje ono što oni odluče”. Na pitanje urednice Bojić zašto tamo onda uopće sudjeluje, kazao je da pokušava skrenuti pozornost na određene stvari.

“One prolaze ispod radara i bivaju neuočene, a posebno od strane medija. Npr. upozoravali smo na zakon o strancima i zakon o koncesijama. Ovo je jedan režirani igrokaz gdje se strukturne promjene ne događaju i neće se dogoditi sve dok su postavljeni ovakvi odnosi”, rekao je Škoro za HRT.

Komentari